Koronavirüs salgını nedeniyle zor günler geçiren sinema sektörüne Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan 15,9 milyon TL'lik destek verileceği bildirildi.

“Yerli Film Gösterim Desteği” kapsamında 74 ilde 159 sinemaya 100'er bin lira nakit desteği verileceği açıklanırken, başvuruda bulunan tüm illerin desteklendiği, toplam destek tutarının ise 15,9 milyon TL olduğu ifade edildi.

Sinema Salonu Yatırımcıları Derneği (SİSAY) tarafından yapılan açıklamada, “Koronavirüs salgınından dolayı halen kapalı olan sinema salonlarımız çok zor günler geçiriyor. 'Sinemasız Şehirler' oluşmaması adına SİSAY ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ortaklaşa yürüttüğü çalışmalar neticesinde sinemalarımız artık rahat bir nefes alacaklar. Çok hızlı ve etkili önlemler alarak sinema salonlarına can suyu sağlayan Sayın Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’a ve Sinema Genel Müdürlüğümüze tüm sektör adına teşekkürlerimizi sunarız.” denildi.

Sinemalar yayımlanan genelge ile 1 Mart 2021 tarihine kadar kapalı bulunuyor. Salgın önlemleri kapsamında bu tarih tekrar ötelenmezse, 1 Mart itibariyle salonlar açılabilecek.

Arthouse filmler gösterilecek

Destek kararının bir başka yönü ise çoğunluğu Kültür Bakanlığı tarafından desteklenen arthouse filmlerin gösterilmesine olanak sağlayacak olması. SİSAY Genel Sekreteri Fevzi Genç, DÜNYA’ya verdiği bilgide, desteğin salon işletmecileri açısından büyük önem taşıdığını belirterek, teminat gösteren salonlara ödemenin tamamının avans olarak yapılması imkanı bulunduğunu; diğer salonlar için de yarısının avans olarak alınabileceğini belirtti.

“Yerli Film Gösterim Desteği” adı verilen uygulamanın Kültür Bakanlığı destekli arthouse filmleri gösterme şartı bulunduğunu belirten Fevzi Genç, böylece sinemalar yanında filmlerin de desteklenmiş olacağının altını çizdi.

Destekten 74 ilde 159 salon yararlanacak. Destek miktarı her sinemaya 100 bin TL olarak belirlendi. Kültür ve turizm Bakanlığı yüzde 10 tutarındaki eğlence vergisini 1 Haziran 2021’e ertelemişti.