İlk 5 aylık dönemde salgının da etkisiyle hayat dışı (elementer) sektörde reel büyüme hızı ‘0’a düşen sigorta sektörü hazirandan itibaren yeniden büyümeye başladı. Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB), açıkladığı son istatistiklere göre, sektör ilk 6 ayda yüzde 21 büyüdü. Enflasyondan arındırıldığında sektörde reel büyüme ise yüzde 7.5 oldu. Sektörün genel büyüme hızı, ilk 5 aylık döneme göre 5 puan arttı. Sektör yılın ilk 5 aylık döneminde yüzde 15.9 büyümüştü.

HAYAT DIŞINDA YENİDEN REEL BÜYÜME BAŞLADI

SigortaMedya internet sitesi TSB haziran ayı istatistiklerine yer verdi. Haberde hayat dışı ve hayat olarak yapılan değerlendirmede hayat dışında reel büyümenin yeniden başladığına dikkat çekilirken, hayat branşında ise büyümenin hızlandığına vurgu yapıldı. Buna göre ilk 6 ayda hayat dışı yüzde 14.9 (reel yüzde 2), hayat branşı ise yüzde 59.3 (reel yüzde 41.5) büyüme kaydedildi. Ocak-haziran döneminde büyüme hızı ilk 5 aylık döneme göre hayat dışında 3.6 puan, hayat branşında ise 15.5 puan artış gösterdi.

OTOMOTİV CANLI; KASKONUN ÖNÜ AÇIK…

Hayat dışı sektörde branşlar bazında bakıldığında Covid-19’un en büyük etkisi kasko başta olmak üzere oto sigortalarında oldu. TSB verilerine göre, ocak-mayıs döneminde nominal olarak yüzde 0.09 daralan kaskoda reel daralma ise yüzde 10.31 olarak gerçekleşti. 6 aylık veriler incelendiğinde ise kasko cephesinde olumlu gelişmeler başladı. Nitekim ilk 6 ayda kasko yüzde 4.81 büyürken, prim üretimindeki reel daralma ise yüzde 6.84’e geriledi. Ocak-haziranda yüzde 7.96 büyüyen trafik branşında ise reel düşüş yüzde 4.13 oldu. Burada önemli bir hatırlatma yapılacak olursa kasko sigortasında yeni araç satışları çok önemli. Kredi faizlerindeki düşüş ve otomotiv piyasasındaki canlılığın da kasko satışları üzerinde önümüzdeki aylarda olumlu etki yapması ve kasko sigortasındaki büyümenin sürmesi bekleniyor.

Sektörde büyüme hızı mayısta dip yaptı 

Dönem                     Büyüme hızı (%)

Ocak                                              33,4

Ocak-Şubat                                   29,9

Ocak-Mart                                     24,7

Ocak-Nisan                                   20,9

Ocak-Mayıs                                  15,9

Ocak-Haziran                               21,01

Kaynak: TSB 

Covid-19’a karşın hangi branşlar hızlı büyüyor?

Branş                         Nominal (%) Reel (%) 

Genel zararlar                   31,97          17,18

Hastalık/sağlık                   22,3               8,6

Yangın ve doğal afetler    20,94            7,39 

Kaynak: TSB, Ocak-Haziran. İlandır...