AK Parti'nin "24 Haziran Cumhurbaşkanlığı Seçimleri ve Genel Seçimler  Seçim Beyannamesi"nde, "ulaştırma ve lojistik" başlığı altında bugüne kadar  atılan adımlara ve bundan sonra izlenecek stratejiye yer verildi.

Beyannameye göre, ülkenin karayolu atardamarlarını oluşturan  kuzey-güney ve doğu-batı koridorları tamamlanacak, yaklaşık 450 kilometrelik  Akdeniz sahil yolu vatandaşların ve turizmin hizmetine sunulacak.

Ulaştırma alanında bölgeler ve illeri birbirleriyle bütünleştirmeye,  yolcu ve yük açısından güçlü lojistik ve ulaştırma altyapısı oluşturulmaya devam  edilecek. Türkiye, gelişmiş ülke standartlarında bir ulaştırma alt yapısına  kavuşturacak. Karayolunda ülkenin kuzeyini güneyine, doğusunu batısına bağlayan  ana akslar tamamlayacak ve otoyol ağı geliştirilecek.

Havacılık ve denizcilik sektörlerinde ülke, dünyanın en önemli transit  merkezlerinden birine dönüştürülecek. Demiryollarında yüksek hızlı ve hızlı tren  hatları önemli ölçüde tamamlanacak. Trafik yoğunluğunun yüksek olduğu kesimlerde  trafik güvenliğinin artırılması ve taşıma sürelerinin kısaltılması amacıyla  bölünmüş yol yapımına devam edilecek, yeni otoyollar inşa edilecek.

Karayolu yük taşımacılığına dijital takip

Otoyol ağı, 2 bin 657 kilometreden 5 bin 34 kilometreye, bölünmüş yol  uzunluğu 26 bin 17 kilometreden 36 bin 500 kilometreye çıkarılacak. Karayolu  ulaşımında güvenliği artırmak, yolları dünya standartlarında kaliteli bir çehreye  kavuşturmak, yıllardır ihmal edilen bölgelere en iyi karayolu ulaşım imkanını  sunmak için bölünmüş yol çalışmalarına devam edilecek.

Özellikle zor coğrafyanın hakim olduğu kuzey-güney koridorlarında yol  güvenliği ve konforunu artıran tünel, köprü ve viyadük yapımına devam edilecek.

Mevcut 433 kilometre olan karayolu tünel uzunluğu 700 kilometreye  çıkarılacak. 556 kilometre uzunluğundaki köprü ve viyadükler de 673 kilometreye  ulaştırılacak.

Ülkenin karayolu atardamarlarını oluşturan kuzey-güney ve doğu-batı  koridorları tamamlanacak. 550 kilometrelik Karadeniz sahil yolundan sonra 27  tünelle geçilen yaklaşık 450 kilometrelik Akdeniz sahil yolu, vatandaşların ve  turizmin hizmetine sunulacak.

Karayolu yapım ve bakım uygulamalarında yeni nesil malzemeler, üretim  teknolojileri, tasarım metotları kullanılacak. Karayolu yük taşımacılığı  sektöründe dijital takip sistemi oluşturulacak.

Hızlı tren ağı genişletilecek

Öte yandan demiryolu ağı 25 bin kilometreye çıkarılacak. Yüksek hızlı  demiryolu (YHT) projeleri adım adım gerçekleştirilerek bin 213 kilometreye  ulaştırılan YHT ve hızlı tren ağı 13 bin kilometreye genişletilecek. Marmaray  projesinin devamı olan Gebze-Halkalı hattı tamamlanacak. Marmaray'dan sonra  Asya-Avrupa arasını demiryolu ile ikinci kez kesintisiz bağlayacak demiryolu  proje hazırlama çalışmaları tamamlanacak.

Demiryolu altyapısı yenilenecek,verimlilik ve güvenlik artırılacak.  Tüm demiryolu ağı, sinyalli ve elektrikli hale getirilecek.

Serbestleşme sonrası özel sektörün gücü ve rekabetiyle demiryolu  taşımacılığı hızla geliştirilecek.

Türkiye, lojistikte bölgesel üs olacak

Yenilenen hatlarla ve açılan lojistik merkezlerle yük taşımacılığında  yeni bir dönem başlatılacak.

Demiryolu ve karayolu bağlantısına sahip lojistik merkezler kurulacak.  Limanlar, organize sanayi bölgeleri, endüstri ve yük merkezleri iltisak  hatlarıyla demiryolu ağına bağlanacak. Yerli ve milli demiryolu sanayisi  geliştirilmeye devam edilecek.

Kent içi ulaşımda yerel yönetimlere destek olmaya devam edilecek. 2023  yılına kadar kent içinde 662 kilometre raylı sistem için çalışma sürecek.

Havayolu ulaştırma kapasitesi artırılacak

Yeni havalimanları tamamlanarak havayolu ulaştırma kapasitesi  artırılacak. Rize-Artvin, Yozgat, Karaman, Bayburt-Gümüşhane, Çukurova, Tokat  Yeni, Çeşme Alaçatı, Batı Antalya havalimanları ile  İstanbul Yeni Havalimanı  tamamlanacak.

Uydu haberleşme kapasitesi daha da artırılarak, 2020'de Türksat 5A,  2021'de Türksat 5B uzaya gönderilecek. Türkiye, yeni Ku-Bant frekansını kullanan  ilk 5 ülke arasına girecek.

İlk yerli haberleşme uydu projesi Türksat 6A ile haberleşme uydusu  üretebilen 10 ülke arasında yer alınacak.

Ülkedeki havacılık ve uzay alanındaki faaliyetlerin yürütülmesi, yeni  teknolojilerin takip edilerek kullanılması ve projelerde koordinasyonun  sağlanması amacıyla Türkiye Uzay Ajansı kurulacak.

"Denizci Devlet, Denizci Millet" kimliği güçlenecek

Türkiye'nin "Denizci Devlet, Denizci Millet" kimliği daha da  güçlendirecek. Kuzey Ege Çandarlı ve Filyos limanları hizmete sunulacak, Mersin  konteyner limanının yapımına başlanacak. 2023'e kadar Türk sahipli deniz ticaret  filosu genişletilerek. tersane kapasitesi artırılacak.

Yat turizminden daha fazla pay almak için yat bağlama kapasitesi, 18  bin 545'ten 50 bine çıkaracak.

Ülkede haberleşme altyapısının geliştirilmesi ve vatandaşlar  tarafından bu hizmetlerden maksimum oranda faydalanılması için yatırımlar, özel  sektörün büyük orandaki katkısıyla gerçekleştirilmeye devam edilecek.

Geniş bant abone sayısında hedef 90 milyon

Diğer taraftan 2023'de10 milyon fiber aboneye ulaşılacak. Serbestleşme  sonucunda oluşan rekabet ortamıyla 69 milyona yaklaşan geniş bant abone  sayısının, 2023'e kadar 90 milyona çıkarılması hedefleniyor.

Kamu kurumlarındaki verilerin daha güvenli bir ortamda saklanması ve  mükerrer veri merkezi yatırımlarının engellenmesi amacıyla stratejik öneme sahip  Ulusal Kamu Entegre Veri Merkezi Projesi hayata geçirilecek.

Ulusal siber güvenliği temin etmek için siber kapasite inşası, insan  kaynağı ve teknolojik altyapıları güçlendirmeye devam edilecek.

Milli e-Posta Sistemi, tüm kamu kurumlarında bu yıl içinde  kullanılabilir hale getirecek. Ülke genelinde geçerli olacak ulaşımda tek kart  projesini hayata geçirilecek.