Katar'a satışı yapılan 6 adet SİHA'nın (Silahlı İnsansız Hava Aracı) yıl sonuna kadar teslim edileceğini belirten Bayraktar, Akıncı İHA'nın da ilk uçuşunun bu yıl içerisinde yapabileceğini söyledi. SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, İstanbul Fuar Merkezi'nde önceki gün kapılarını açan SAHA EXPO 2018'de (Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı) Hürriyet'in sorularını yanıtladı. Milli İHA ve SİHA'ların ardından şimdi de insansız savaş uçağı çalışmalarına başladıklarını belirten Bayraktar, 2023 öncesinde uçağı tamamlamayı hedeflediklerini bildirdi. Uçağın tüm kritik bileşenlerinin milli bir şekilde üretilmesinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Bayraktar, herhangi bir ihracat kısıtlaması yaşanmayacağını ifade ederek, şunları söyledi:

66 BİN SAATİ GEÇTİ

“İnsansız savaş uçağının tüm kritik bileşenleri milli yapılıyor. Diğer yurtdışından alınan bileşenler, projede rafta hazır olan ürünler, her yerden tedarik edebiliriz. TUSAŞ Motor Sanayi'nin (TEI) motorunun kullanıldığı bir versiyon olacak. Şu anda TEI, turbo dizel bir motor kullanıyor, onu kullanacağız. TEI, turboprop motor projesini de yürütüyor, işbirliği içerisindeyiz. Savaşan İHA'larımızda ihracat kısıtlaması olmayacak. Yurtdışı bağımlılığımız olmayacak. Satarken de kullanırken de kimseye sormayacağız.”

İnsansız Hava Aracı Bayraktar TB2'nin toplam uçuş süresinin 66 bin saati geçtiğini de belirten Bayraktar, geçtiğimiz aylarda fotoğrafları, “Uçan balık, üretim hattına girdi” mesajıyla ilk kez Twitter'dan paylaşılan Akıncı İHA'yla ilgili de şunları söyledi:

“Akıncı isimli taarruz sınıfı İHA sistemiyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Sistem, ciddi avantajlara sahip. 1.5 ton faydalı yük kapasitesi olacak, 24 saat havada kalabilecek. 900 kilogram mühimmat kapasitesi var. Bu projeyle İHA sistemlerini bir adım öne taşıyoruz. Şu anda Ar-Ge aşamasında, önümüzde uçuş testleri var. İlk uçuşu 2019'da planladık ama bu yıl içerisinde de yapabiliriz. 2020'de teslim etmeyi planlıyoruz ancak, daha erken teslim edebilmek için de çok yoğun çalışıyoruz.”