Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Tuncay Turşucu Araştırma ve Danışmanlık Tarafından Hazırlanan Haftalık Piyasa Özeti:

"Geçen haftayı satış baskısı ile tamamlayan küresel borsa endeksleri yeni haftada Fed toplantısı öncesinde kritik yerlerde bulunuyor. ABD S&P endeksi 50 günlük ortalaması olan 4435 seviyesinin altında kapanış sergilerken, Dow Jones endeksi 34680 seviyesindeki 22 haftalık ortalamasını zorluyor. Alman DAX endeksi satıcılı yoğun bir kapanış gerçekleştirdi. GOÜ endekslerinde ise Çin ve G.Afrika endeksleri yaşadıkları düşüş sonrasında küçük bir tepki yükselişi ile haftayı tamamlarken, Borsa İstanbul XU100 endeksi 22 ve 50 haftalık ortalamalarına gerilemiş durumda. Bu açıdan bakınca XU100 için oyunun değişebileceği bir uçurumda diyebiliriz.

Haftanın en büyük iki gündemi Çarşamba günkü Fed toplantısı ve Powell’ın açıklamaları olurken, içeride buna ek olarak hemen ertesi günü gerçekleşecek TCMB faiz kararı olacak.

Nokta Tahminler Daha Fazla konuşulabilir

Fed toplantısına yönelik genel beklentiler faizlerin değişmeyeceği yönünde bulunuyor. En çok merak edilen konu ise tahvil alımlarının azaltılması için bir zamanlama verilip verilmeyeceği. Bu konuda genel kanı Fed’in en az iki istihdam raporu daha görmek isteyeceği ve zamanlama için Aralık toplantısının daha uygun olacağı yönünde bulunuyor. Powell açıklamalarının dışında Fed Çarşamba akşamı ekonomik projeksiyonlarını açıklayacak. Nokta tahminlerde faiz artışı bekleyen üye sayısının artıp artmayacağı ve üyelerin nasıl bir eğilim içerisinde oldukları piyasaların en çok merak ettikleri konu olacak.

Fed’den tahvil azaltımı ile ilgili açıklama gelmese bile projeksiyonlar geceye damga vuracak gözüküyor. Dolar endeksindeki güçlenme göz ardı edilemez ve orada 94 sınırını yakından izleyeceğiz. DXY’nin 94 sınırını geçmesi GOÜ para birimleri için kötü bir haber olabilir. Özellikle kırılgan TL için kritik bir hafta olacak.

TCMB Faiz indirimi mi yoksa Pas mı ?

Perşembe günü ise TCMB toplantısında normal şartlarda Eylül ayında pas geçme beklentisi bulunuyordu. Ancak iki hafta TCMB Başkanı’nın odak noktalarını manşet enflasyondan çekirdek enflasyona kaydırdıklarını açıklaması beklentileri bozmuş durumda. Piyasalarda faiz indirimi beklentileri %50 gibi bir olasılığa yükselmiş durumda. Perşembe günü
TCMB’nin pas geçmesi gerektiğini düşünüyorum. Odak noktasının ise manşet enflasyonda kalması ve burada gözle görünür bir gerileme olana kadar sıkı duruşu koruyacağını açıklaması gerektiğini düşünüyorum.

Aslında bir gün önceki Fed toplantısı sonrasında nasıl bir Perşembe sabahına uyanacağımız da önemli olacak. Güçlenen Dolar Endeksinin karşısında içeride yapılacak ılımlı da olsa bir faiz indirimi zaten kırılgan olan TL’yi iyice kırılgan hale sokabilir ve DolarTL kurunda
8.70-8.80 seviyelerini tekrar görmemize neden olabilir. Mevcut %19 faizin işe yaradığını ancak dengeleri sınırsa tuttuğunu dikkate alırsak, böyle bir hareketin ardından yükselen dolar kuru sürpriz bir sonuç olmayacaktır. TCMB’nin pas geçmesi durumunda ise Dolar kurunda
8.50 ve altına doğru bir gevşeme görebiliriz. Daha aşağı seviyeler ise bir önceki gün Fed’in nasıl bir rüzgar yaratacağı ile ilgili olacak. Ancak genel anlamda 8.40 ve daha aşağı dolar kuru olasılığı giderek azalıyor gibi duruyor.

Borsa

Borsa endeksinde 22 haftalık basit ortalama 1416 ve 50 haftalık basit ortalama 1408 seviyelerinde bulunuyor. BIST100 endeksi bu sınır seviyelerine gelmiş durumda. Borsa uzun zamandır 50 haftalık ortalamasının üzerinde seyrini koruyor. Başka deyişle endeksin grafikteki kırmızı eğrinin altına gerilemesi ve yerleşmesi yükseliş eğiliminin sona ermesi ve uzun sürecek bir düşüşün başlamasını işaret edebilir. Buna karşılık 1408 seviyelerinde alıcıların gelmesi ve endeksin yükselişe geçmesi ise yine uzun sürecek bir yükselişi işaret edebilir. Başka deyişle endeks var ile yok haftasına girmeye hazırlanıyor. 1408 seviyesindeki 50-haftalık ortalamanın altına gelmesi durumunda VIOP da endeks kontratında kısa pozisyonlar açarak portföyler koruma altına alınmalıdır. Ya da portföylerde yarı yarıya azaltmaya gitmek doğru olabilir.

Dolar

Dolar kuru bir kez daha Ocak ayı zirvesi olan 8.58 seviyesinin üzerine çıktı. Geçen hafta GOÜ para birimlerinde ABD Dolarına karşı zayıf seyirler görmeye başladık. Özellikle G.Afrika randında TL gibi ciddi değer kayıpları vardı. Cuma günü TL’deki zayıflığın büyük kısmı global piyasalardan geldi diyebiliriz. Fed öncesinde bu dalgalanmaların devam etmesi mümkün. TCMB’den gelebilecek bir faiz indirimi ve güçlenen Dolar Endeksi olması durumunda DolarTL kuru 8.77 seviyesindeki rekorunu rahatlıkla geçebilir ve yeni rekor seviyeler oluşabilir. Buna karşın Dolar endeksinin düştüğü bir ortamda gelebilecek faiz indirimi dolarda sınırlı bir etki yaratabilir. DolarTL de alım için artık kritik yerlere geldiğimizi düşünüyorum. Sonuçları görüp sonrasında karar vermek gelinen bu seviyelerde daha uygun olacaktır."