Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Arjantin'in başkenti  Buenos Aires'te gerçekleştirilen G20 Tarım Bakanları Zirvesi sona erdi.

Zirveye Türkiye adına katılan Pakdemirli, programın son gününde zirve  kapsamında gerçekleştirilen etkinliklere katıldı, aynı zamanda ikili  görüşmelerini sürdürdü.

Pakdemirli, zirveye ilişkin değerlendirmesinde, 3 gün süren programın  ana temasının "sürdürülebilir tarım ve çölleşmeyle mücadele" olduğunu ifade etti.

Küresel gayri safi hasılanın yüzde 85'i, dünya ticaret hacminin yüzde  75'i ve tarım ürünleri ticaretinin yüzde 80'inin G20 ülkelerinde gerçekleştiğine  dikkati çeken Pakdemirli, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 65'inin ve dünyadaki  tarım arazilerinin yüzde 60'ının bu ülkelerde bulunduğunu bildirdi.

Pakdemirli, zirve kapsamındaki toplantılarda, Türkiye olarak özellikle  gıda güvencesine vurgu yaptıklarını belirtti.

2050 yılında küresel nüfusun 9,7 milyara ulaşmasının beklendiğine  işaret eden Pakdemirli, dolayısıyla tarımsal üretimin yüzde 50 artırılmasına  ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Gıda israfı ve çölleşmeyle mücadele konusunda Türkiye'nin örnek  çalışmalara imza attığını anımsatan Pakdemirli, şunları kaydetti:

"Bakanlık olarak yürüttüğümüz ve örnek proje olarak gösterilen Ekmek  İsrafını Önleme Kampanyası'nı anlattık. Ayrıca bu yılki zirvenin konusu olan  'toprak'a vurgu yaptık. Çölleşmeyle ilgili neler yaptığımızı anlattık.  Ağaçlandırma çalışmalarıyla 15 yılda 1,5 milyon hektar orman alanımızı  artırdığımıza dikkati çektik. 2023'e kadar dünyada yaşayan her bir insan için bir  fidan dikilmesini amaçlayan iddialı bir hedefimiz var. Bu hedefle toplam orman  alanımız yüzde 30 artacak. Bütün bu çalışmalarımızı dile getirerek diğer  ülkelerden de bu tür çalışmaları beklediğimizi ifade ettik. Türkiye olarak  katıldığımız zirve, Suriye gibi ülkelerde yaşanan çatışmaların gıdaya erişimi  güçleştirdiğini anlatmamıza, örnek çalışmalarımıza üye ülkelerin dikkatlerini  çekmemize imkan sağladı."

"Tarım alanında iş birliği konularını ele aldık"

Pakdemirli, zirvede ikili görüşmeler de yaptıklarını belirterek, "AB  Tarım Komiseri, OECD ve FAO temsilcileriyle, Almanya, İtalya, Kanada, Arjantin,  İspanya ve Hollanda tarım bakanlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirdik. Tarımsal  ticaret hacmimizin artırılması ve tarımsal ilişkilerimizin teknik olarak  geliştirilmesi konularını ele aldık." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin 17 Haziran 2019'da "Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele  Günü"ne ev sahipliği yapacağı bilgisini veren Pakdemirli, üye ülke temsilcilerini  bu program için Türkiye'ye davet etti.

Bakan Pakdemirli, Türk tarım ürünlerinin Latin Amerika ülkelerine  ihracatını artırmaya yönelik çalışmalara destek vereceklerini belirterek, şu  değerlendirmelerde bulundu:

"Latin Amerika ülkeleri coğrafi olarak uzak olmasına rağmen buralarda  dünya ekonomisinin yavaşlamasından dolayı nakliye fiyatları ucuzladı. O nedenle,  emtia konusunda doğacak fırsatları karşılıklı takip etmemiz lazım. Bu pazarlar  artık Türkiye'ye uzak pazarlar değil. Bu anlamda, girişimcilerimizin buraya daha  çok gelmelerini arzu ediyorum. Buradaki ticaret müşavirliklerimize de önemli  görevler düşüyor. Bu bölgedeki ülkelerde, özellikle emtialar konusunda Bakanlık  olarak üzerimize düşen her tür desteği vereceğiz."

Açıklamaya göre Pakdemirli, 142. Uluslararası Hayvancılık Tarım ve  Sanayi Fuarı'nın açılışına katıldıktan sonra zirvenin kapanış yemeğine iştirak  etti.

Gelecek yıl zirvenin ev sahibi Japonya olacak

Arjantin'de gerçekleştirilen G20 Tarım Bakanları Zirvesi'ne Türkiye,  Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan,  Endonezya, İtalya, Japonya, Kore, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika,  Türkiye, Birleşik Krallık, ABD ve AB'den bakanlar ve ilgili kuruluş temsilcileri  katıldı.

Bu yılki konusu "toprak" olarak belirlenen zirve, ilk defa 2011  yılında Fransa Dönem Başkanlığında G20 gündemine alınmış ve ardından 2015'te  Türkiye'de, 2016'da Çin'de, 2017'de ise Almanya'da yapılmıştı.

Gelecek yıl zirveye Japonya ev sahipliği yapacak.