Özdebir, yaptığı yazılı açıklamada, programda ekonomik hayatın her  alanını ilgilendiren hukuk reformuna kuvvetle vurgu yapılmasının önemine işaret  etti.

Reform adımlarını memnuniyetle karşıladıklarını belirten Özdebir,  "Yoğun, kapsamlı ve bütünselliği olan bir paket. Özellikle reform alanlarının  başında finansal sektörün ön plana çıkmasını önemsiyoruz." değerlendirmesinde  bulundu.

Özdebir, bankacılık sistemi ve özel sektör borçları konusundaki  verilerle bunların çevrilebilirliğini gösteren rasyoların moral verdiğini  vurgulayarak, kamu bankalarının sermayelerini güçlendirmek için 28 milyar lira  hazine kağıdı verilecek olmasının önemli adımlardan olduğunu bildirdi.

Özellikle kredi yapılandırmada faizlerin ödenebilir bir orana  gelmesinin ve  bu yapılandırmaların bankalara bırakılmamasının da önemli olduğuna  işaret eden Özdebir, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Sanayicilerin en önemli gündemi kredi faizlerinin yüksekliğidir.  Kredi faiz oranlarının yüksek seviyede gerçekleşmesi krediye reel sektörün  ulaşmasının önündeki en önemli engeldir. Ekonomi politikası yapıcılarının bu konu  üzerinde yoğunlaşması yaşanan olumsuzlukların bertaraf edilmesi açısından oldukça  önemlidir."

"Ekonomiye güvenimiz tam"

Özdebir, vergi dönüşümünün bu yıl hayata geçirilecek en önemli  reformlardan olacağını belirterek, yeni vergi uygulamalarında istisna ve  muafiyetlerin azaltılmasının ve Kurumlar Vergisi'nin kademeli olarak  düşürülmesinin özellikle sanayicinin vergi yükünün azaltılması ve yabancı  yatırımları ülkeye kazandırmada büyük bir etkisi olacağını bildirdi.

Hem iç hem de dış piyasaya güven vermek gerektiğini vurgulayan  Özdebir, şunları kaydetti:

"Öngörülebilirliğin artması büyüme açısından olumlu bir sinyal  olacaktır. Yerel seçim sonrasında 4,5 yıl ülkemizde seçim olmaması gerek kamu  gerekse özel sektörde işlere daha iyi odaklanılarak verim artıracak, uzun dönemde  ekonomiyi istikrara kavuşturacaktır. Ülkemiz daha önce yaşamış olduğu krizlerden  güçlenerek çıkmıştır. Ülke ekonomisine güvenimiz tamdır. En kısa zamanda bu  olumsuzluklar bertaraf edilerek ekonomimiz yeniden istikrara kavuşacaktır."

"Enflasyondaki artışın en önemli nedeni gıda fiyatları"

Kıdem tazminatı reformuyla işçi ve işveren açısından uygulamaya  konulacak düzenlemelerin sürdürülebilir bir büyüme ve istihdam performansı  açısından önemli bir adım olacağını ifade eden Özdebir, tamamlayıcı emeklilik  sisteminin hızla hayata geçirilmesi ve çalıştıkça gelirin artmasının insanların  çalışma şevki üzerinde olumlu katkıları olacağını belirtti.

Özdebir, sürdürülebilir büyüme ve istihdam, ihracata dayalı, yüksek  katma değer ve teknolojik üretimi önceleyen bir ekonomi tesis edilmesi, güçlü  tasarrufla gerek bankacılık sisteminin aktif kalitesindeki düzelme gerekse de  üretim odaklı finansmanla bu büyümenin finansman altyapısının  sağlamlaştırılmasının reel sektör açısından programda yer alan önemli kararlardan  olduğunu ifade etti.

Yüksek özel sektör borçluluk rasyosu göz önüne alındığında, özel  sektörün borçlarının yapılandırılması için atılacak adımlara da değinen Özdebir,  şu değerlendirmede bulundu:

"Gıda fiyatlarındaki artış şu an yaşanan enflasyonun en önemli  nedenidir. Bu anlamda gıda fiyatlarına ilişkin alınan kararlar enflasyonla  mücadelede başarı getirecektir. Mayıs ayında açıklanacak tarımsal üretime ilişkin  tedbirlerin hayata geçirilmesini özellikle takip edeceğiz. Vatandaşımızın gıdaya  ulaşımı en temel hak ve buradaki istikrarın sağlanmasıyla ilgili tedbirlerin  alınıyor olması önemli. Tarımsal üretimle ilgili yapılacak düzenlemeler, tarımsal  verimliliğin artırılması ve gıda arz güvenliğinin sağlanması açısından hayati  öneme sahip."