Son yıllarda yaşanan döviz kurlarındaki ve vergilerdeki artış otomobil satışlarını düşürmeye devam ediyor. Son aylarda zor günler geçiren sektörde kan kaybı halen sürüyor. Açıklanan son rakamlar da bunu gösteriyor.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) tarafından Salı günü açıklanan verilere göre, Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç satışları Mayıs ayında bir önceki yıla göre yüzde 55 oranında azaldı. ODD verilerine göre otomobil ve hafif ticari araç satışları 33,016 birime geriledi. Otomobil satışları yüzde 52, hafif ticari araç satışları yüzde 62 düştü.

Buna göre otomobil ve hafif ticari araç toplam satışları Ocak - Mayıs döneminde yüzde 50 azalarak 152,456 birime geriledi. ODD, 2019 yılında toplam 350 bin - 400 bin birim toplam iç satış tahmin ediyor.

Bir süredir hurda indirimi ile satışlar artırılmaya çalışılıyordu. Bayram öncesi meclise gelen yeni bir torba kanun tasarısı ile hurda indirimi 10 bin TL'den 15 bin TL'ye çıkarılacak. Henüz yasalaşmayan bu kanunun satışlara çok fazla etkisinin olması beklenmiyor. Ayrıca hükümet otomobillerden alınan ÖTV'nin Haziran ayı sonuna kadar uzatılmasına karar vermişti. Bu ay sonunda bitecek olan bu indirim sonrasında satışların daha da düşmesi bekleniyor. Ancak hükümetin yeni bir indirimle satışları olumlu yönde artırması da bekleniyor.