Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

 

MİTHAT YURDAKUL Ankara - Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, maliyetler nedeniyle zor durumdaki müteahhitlerin yaptığı içi boş toplu konutların yatırımcıların eline geçtiğini söyledi. Eren, "1.5 milyonluk konut açığına rağmen, yeni konutları ev ihtiyacı olanlar yerine fırsatçılar topluyor" dedi. İnşaatçıların kamudan 15 - 20 milyar liralık alacağı olduğunu belirten Eren, "Kar yağsın diye dua ediyoruz. İklim şartları yüzünden inşaatları durdurursak cezai şarttan kurtuluruz diye" ifadesini kullandı. Gazetecilerle bir araya gelen Eren, pandeminin Türkiye'de yayıldığı 2020 Mart ayından, 2021 Ekim'ine kadarki süreçte inşaatçıların ana girdilerinde ortalama maliyet artışının yüzde 113 olduğunu, inşaatta maliyet sorununa çözüm bulunmadığı takdirde 2022'de konut fiyatlarının yüzde 50 - 60 artacağını kaydetti. Eren, 'mezar soyguncusu' gibi hareket eden bu fırsatçı kesimlerin dışında projelerin yavaşladığını aktardı. Eren; hammadde fiyatları, döviz kurundaki artışlar, girdi maliyetleri nedeniyle kamuya çalışan müteahhitlere fiyat farkı verilmesi ya da sözleşmeler için şartsız tasfiye veya devir hakkı tanınması gerektiğini, aksi halde işlerin durma noktasına geleceğini söyledi. Eren, maliyetler yüzde 100'den fazla artarken kamunun yüzde 67 civarında fiyat farkı ödediğini kaydetti.

İndirim yansımadı

Merkez Bankası'nın faiz indirimlerinin, 3 kamu bankası dışında konut kredisine yansımadığını anlatan Eren, konut kredileri faizlerinin yüzde 1.24 civarında seyrettiğini kaydetti. Konutta hem alış hem de kiralama fiyatlarının toplumu rahatsız eder hale geldiğine işaret eden Eren, "Döviz kurundaki artış, piyasada 'bekle gör' eğilimi yaratıyor" şeklinde konuştu. Sektörde 1.8 milyon kişinin istihdam edildiğini vurgulayan Eren, "Fiyat farkı ve tasfiye talebimiz karşılanmazsa seneye şantiyeler zor açılır" dedi.

Eren, "Türkiye’de konut üretiminde en yüksek maliyet arsa maliyeti. Bazı bölgelerde arsa maliyeti, bina yapım maliyetlerinden yüksek. Ucuz konut üretilebilmesi için devletin piyasaya verebileceği en büyük destek, kamu arazileri vasıtasıyla uygun fiyatlı arsa üretmesi olacak" şeklinde konuştu.

Eren, yabancı ülkelerde faaliyet gösteren bazı kişilerin, sahte proje referansları ve teminat mektuplarıyla iş almaya çalıştığını söyledi. Cuma günü tatil olan Arap ülkelerinde pazar günü fazla mesai için dava açan işçiler olduğunu anlatan Eren, "Yurtdışındaki projelerde istemesek de Filipinli, Bangladeşli, Hintli istihdam ediyoruz. Bu suistimallerin önüne geçilmesi için ihtisas mahkemeleri kurulmalı" dedi.

‘4 bin lira olmalı’

Eren, " 4 bin - 4 bin 500 TL arasındaki asgari ücretin toplumsal açıdan makul olduğunu düşünüyorum" dedi.