Kuruluştan yapılan açıklamada, not indirimine gerekçe olarak İtalyan  hükümetinin gelecek yıllara yönelik bütçe açığı hedeflerinin Moody's'in daha önce  öngördüğü seviyelerden yüksek olması ile mali ve yapısal reformlara yönelik  planların hız kesmesi gösterildi.  

Moody's'in 25 Mayıs'ta başlattığı izleme sürecinin sonunda alınan not  indirim kararı, İtalya'nın gelecek üç yıla yönelik bütçe taslağını 15 Ekim'de  Avrupa Komisyonu'na sunmasının ardından geldi.  

Söz konusu bütçe planlamasına göre, İtalya hükümeti, bütçe açığının  gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranının gelecek yıl, işsizlere sağlanacak  vatandaşlık geliri, emeklilik yaşı reform ve banka krizlerinden etkilenenlere  yardım sağlanması gibi vaatlerini gerçekleştirmek adına yüzde 2,4'e çıkmasını  hedefliyor. Bu rakam, daha önce yüzde 1,6 olarak belirlenmişti.  

Bu arada, İtalyan devlet tahvilleri ve hisse senetleri, Avrupa  Birliği'nden (AB) bütçe planına gelen eleştirilerin artırması nedeniyle haftanın  son işlem gününde sert değer kaybetti.

Kamu borcunun GSYH'sine oranı yüzde 130'u bulan İtalya, AB'de  Yunanistan'dan sonra en fazla kamu borcu bulunan ülke özelliğini taşıyor.