Aradaki farkın ise fonda toplanan paranın getirisiyle kapatılacağı söyleniyordu. Ancak Ankara'da masaya yatırılan fon sistemi senaryolarında çalışanların kıdem tazminatı yüzde 60 oranında eriyor.

Milliyet yazarı Cem Kılınç kıdem tazminatında korkutan senaryoları yazdı. İşte o yazı; 

Yüzde 60 hak kaybı

SENARYO 1 - İşverenlerin havuza yüzde 4 prim ödediği, reel faiz getirisinin de yüzde 5 olduğu senaryoda 15 yıl sonunda işçinin eline geçecek kıdem tazminatı miktarı 9 maaşa denk geliyor.

- Halbuki şu anda 15 yıl karşılığında 9 değil 15 aylık brüt maaş alınabiliyor. Üstelik reel faizin yüzde 3 olması halinde çalışanlar sadece 8 aylık ücretin karşılığını alacak.

- Yani, işçiler bugünkü uygulamaya göre iyi senaryoda yüzde 60, kötü senaryoda yüzde 50'ye yakın kayıp yaşayacak.

- Bu senaryo adına örnek vermek gerekirse, şu an 2 bin TL brüt ücreti olan işçinin 15 yıl çalışması karşılığı alacağı kıdem tazminatı tutarı 30 bin TL.

- Yeni dönemde ise eline geçecek rakam en iyi ihtimalle 18 bin TL, en kötü ihtimalle 16 bin TL olacak.

SENARYO 2 - İşveren tarafından fona ödenecek prim oranının yüzde 5, reel faizin yüzde 5 olması halinde 15 yıl karşılığında 12; reel faizin yüzde 3 olması halinde ise 10 aylık ücret tutarında kıdem tazminatının alınması mümkün olacak.

Yani, prim oranı yüzde 4 yerine yüzde 5 olursa; işçinin kaybı yüzde 22 ila yüzde 33 arasında değişecek.

- Bu senaryoda da yine 2 bin TL brüt ücreti olan çalışanın 15 yıl sonunda alacağı tazminat miktarı 30 bin TL yerine 20 bin TL ile 24 bin TL arasında olacak.