Hem diplomasiyi, hem de modayı çok iyi bilen bir modacı Emel Kurhan, first lady"lerin giydiği kıyafetleri Gazete Habertürk-HT Cumartesi'ye değerlendirdi.

G-20 Zirvesi için önceki hafta Londra"da bulunan dünya liderlerinin eşleri de, ünlü Royal Opera House"ta Handel"in eserlerini dinlemek için bir araya geldiler. Aralarında Emine Erdoğan da vardı. Peki bu buluşmada First Lady"ler dünyayı selamlarken gerçekten şık
mıydı?

Bunu hem diplomasiyi, hem de modayı çok iyi bilen bir modacıya sormak lazımdı. Paris"te yaşayan, Yazbukey markasının yaratıcısı Emel Kurhan, first lady"lerin giydiği kıyafetleri değerlendirdi.


1 -BM Genel Sekreteri"nin eşi Ban Soon Taek
Mutevazı ve risksiz seçim onu yaşlı gösteriyor

Japon Başbakanı"nın eşiyle aynı renkte bir takım seçmiş. Tabii ki mutevazı ve risksiz bir seçim. Fularıyla bir detay eklemeye çalışmış ama bu seçim onu fazla yaşlı gösteriyor. Önerim daha kısa ve daha canlı renklerde bir ipek fular takması. Ceketinin omuzları fazla büyük. Ayrıca vücuduna da o kadar iyi oturmamış.

2 - Japonya Başbakanı"nın eşi Chikako Aso
Eski moda ama yakışmış

Klasik bir seçim yapmış. Muhtemelen üzerindeki takım Japon tasarımcı Hanae Mori imzalı. Daha mütevazı ama yine de çok şık durmuş, Japon kadınlarını iyi temsil etmiş. Eşine hep destek veren bir kadın görüyorum bu fotoğrafta. Risksiz ama biraz da old fashion (eski moda) duruyor. Yine de ona yakışmış.

3 - Kanada Başbakanı"nın eşi Laureen Harper
Renk seçimi negatif

Pantolon ve uzun ceket giyerek iyi bir seçim yapmış. Ancak, renk seçimini negatif buldum. Siyahtan farklı bir renk pantolon seçse çok daha şık durabilirdi. Aynı zamanda rahat ve kıyafeti de iyi görünüyor. Şatafatsız ve sade olması ona daha zarif görünüm kazandırıyor.

4 - Hindistan Başbakanı"nın eşi Gursharan Kaur
Kültürel, kişisel ve renkli bir tercih yapmış

Geleneksel bir Hint kıyafetini tercih etmesi şaşırtıcı değil. Çünkü Hintli kadınlar kimliklerini özellikle kıyafetlerinde taşımayı seviyor. Bunu çok olumlu buluyorum. Çünkü sarı rengin klasik bir tarafı da var. Hintli kadınlar renk kullanmaktan da korkmuyor. Hem kültürel, hem kişisel, hem de renkli.

5 - ABD Başkanı"nın eşi Michelle Obama
Vücudunu tanıyor, diğerlerine stil dersi verdi

İşte en iyi giyinen first lady… Kıyafet seçimi çok kişisel. Mesela son olarak Chicago"daki bir dükkandan Sonia Rykiel imzalı kıyafetler almıştı. Onu giydiren özel bir stilisti yok. Vücudunu iyi tanıyor, neyin yakıştığını biliyor. Şimdiden en önemli dergilerin kapaklarını çok klas bir şekilde süslüyor. Ayrıca vücudu çok fit. Bu yüzden ne giyse ona yakışır. Bence o, Jackie Kennedy"nin şıklığını devralabilecek kadın. Giydiği 1950"ler tarzı elbise, rengi ve üzerindeki Cardigan ile çok modern ve aynı zamanda da şık. Diğer başkan eşlerine iyi bir stil dersi olsun.


Michelle ve Carla
NATO zirvesi sebebiyle zarafetleriyle nam salan iki first lady de ilk kez bir araya geldi: Michelle Obama ve Fransa Cumhurbaşkanı"nın eşi Carla Bruni.

Jason Wu tasarladı
Michele Obama"nın giydiği mavi elbise Jason Wu, hırka Junya Watanabe imzalıydı. Michelle Obama"nın başkanlık yemin törenindeki kıyafetini de Wu tasarlamıştı. Royal Opera House Dünya liderlerinin eşleri fotoğraf çekimi için Londra"da Royal Opera House"ta buluştu. 1858"te inşa edilen opera binası birçok ödül törenine ev sahipliği yapıyor.


6 - Güney Kore Lideri"nin eşi Kim Yoon-ok:
Clutch çanta iyi giderdi

Kıyafet seçimi bence iyi. Belindeki detay, kıyafetteki sıkıcılığı ortadan kaldırıyor. Çantasını beğenmedim. O yaşlı kadın çantası gibi duranın yerine clutch (elde taşınan sapsız çanta) tercih etse daha iyi olmaz mıydı?

7 - İngiliz Başbakanı"nın eşi Sarah Brown
Evsahibi tam bir felaket

Total disaster yani tam bir felaket... Bildiğimiz ortalama İngiliz kadını. Sanki Primark"tan giyinmiş gibi duruyor. Bu yanlış seçim vücudunun kötü taraflarını ortaya çıkartmış. Mesela göbek bölgesini. Ayrıca lacivert takımın altına, siyah külotlu çorap da pek sırıtmış. Halbuki İngiltere"de giyim kuşam adına bir sürü imkan mevcut. G-20 zirvesinin ev sahibi olarak daha iyi bir seçim yapabilirdi.

8 - Meksika Devlet Başkanı"nın eşi Margarita Zavala
Daha renkli ve etnik dokunuş beklerdim

İngiliz First Lady"sinden sonra işler işler bozulmaya başladı. Mutevazıyla başladık, sonra yükselişe geçtik ama buradan itibaren kıyafet seçimleri çok problemli. Zavala, çok sade tamam ama Brown gibi özensiz seçim yapmış. Elbise ve ceket rengi çok silik. Meksikalı bir kadından daha renkli, hatta etnik bir dokunuş beklerdim.

9 - Rusya Devlet Başkanı"nın eşi Svetlana Medvedeva
Lila kıyafet kusurları göstermiş

Lila, hep zor bir renktir. Özelikle de bütün bir kıyafette giyildiğinde… Medvedeva, lila rengi tercihiyle vücudunun belirli bölgelerini gizlemek istemiş ama ceketinin kesimi yüzünden tam tersi olmuş. Göğüsleri gereğinden fazla ön plana çıkmış. Derin yaka bir ceket seçimi, kendisine çok daha yakışırdı.

10 - Türkiye Başbakanı"nın eşi Emine Erdoğan:
Emine Hanım"a iyi bir stil danışmanı lazım

Ne söyleyeceğimi bilemiyorum vallahi. Pek çok yanlış yan yana gelmiş. Müsaadenizle Emine Hanım"ı biraz daha detaylı inceleyeceğim. Onda tipik bir Türk kadını vücudu var. Türkiye"de kadınların önemli bölümü belli bir yaştan sonra kendine pek bakmıyor. Bundan dolayı eşlerine göre daha yaşlı duruyorlar. Aslında düzelmeyecek şey yok. Emine Hanım"a iyi bir diyet, biraz egzersiz ve iyi bir stil danışmanı gerek. Fotoğraftaki haline gelince; artık protokolde simsiyah giyinme mecburiyeti yok. Emine Hanım"ın tüm kıyafeti siyah, ama üstü ve altı arasında ton farkı var. Kumaş konusunda yanlış seçim yapmış. Ayrıca, yanlış bir moda takip ediyor. Buna "Fatih modası" diyebiliriz. Halbuki bir First Lady olarak daha alımlı durması gerek. Darılmasın ama evden apar topar çıkıp kız arkadaşıyla buluşmaya gitmiş gibi duruyor. Güleryüzlülüğü gittiği ortama ayak uydurabilir ama giyim tarzıyla uyduramıyor. Michelle veya Carla ile aynı ortamda bulununca işler biraz daha zor tabii. Halktan birisi gibi gözükmemeli Emine Hanım. Ne de olsa kendisi First Lady.
Tavsiyem şu: Pantolon ve uzun ceketi birlikte denesin. Bir de onu gereğinden kilolu gösterecek şekilde kat kat giyinmesin. Tamamen beyaz veya siyah yerine renkleri karıştırarak giyinmesi iyi

11 - AB Komisyonu Başkanı"nın eşi Margarida Barroso
Evden aceleyle çıkmış gibi

Alışverişten dönerken kızlarla bir kahve içmeye gelmiş gibi duruyor. Emine Hanım gibi
evden aceleyle çıkmış. O eteğinin altına giydiği de nedir öyle?

12 - Avustralya Başbakanı"nın eşi Therese Rein
Kırmızı ve siyah uyumunu tutturmuş

Şu gördüklerimden sonra nefes alabiliyorum. Hiç de fena değil. Güneşli bir yerden geldiği belli. Kırmızı renk uzun ceket, içine giydiği siyah elbise ve çantası gayet iyi, gayet güzel.

13 - Tayland Başbakanı"nın eşi Dr. Pimpen Vejjajiva
Vatkası bile kaçmak istiyor

Kahverengiyi severim ama burada iyi durmamış. Arkadaki dekor yüzünden kaybolmuş kadıncağız. Vatkası bile kaçmak istiyor ortamdan. En kötü giyinen kadını söyleyemem tabii ama kendisi silik olduğu için gözükmüyor bile.


Kardeşiyle birlikte Yazbukey"i yarattı

Emel Kurhan, Mısır, Cezayir, Hollanda ve Suudi Arabistan"da diplomatlık yapan ve 1987"de ölen Husnü Kurhan"ın kızı. Kardeşi Yaz ile birlikte, Paris"te "Yazbukey" markasını yarattı. Emel ve Yaz kardeşler, 2005"te Fransa Ulusal Moda Sanatı Birliği (Andam) Ödülü"nü kazandılar. Hazırladıkları takı ve kıyafetleri Björk, Madonna, Mick Jagger ve Isabelle Huppert gibi yıldızlar alıyor. Madonna"nın "Hollywood" klibindeki gözlüğü de Yazbukey tasarımı. Özellikle Hollywood"un dünyaca ünlü modacısı Zac Posen, onlar için, “Dünyanın stil liderlerinden” diyor.

Foto Galeri'de bulunan fotoğrafı tıklayarak first lady'lerin kıyafetlerini inceleyebilirsiniz. H2