Ekonomi piyasalarına 9 sene önce çıkmasına rağmen özellikle 2017'de gösterdiği büyük artışla dev ekonomilerin ve şirketlerin gündemine oturan kripto para, teknolojinin getirdiği yeni sistemlerden biri. Dijital ve sanal bir para birimi olan kripto para, organik bir yapıda işletilen, merkezi bir sistem ya da otorite tarafından yönetilmeyen, şifreleme mekanizmasıyla çalışan bir para birimi. Her ne kadar büyük yatırımcıların dikkatini çekse de kripto paralarla ilgili güvenlik sorunu kafalardaki soru işaretlerinden bir

Kripto Paralar Güvenilir Mi?

Kripto paralar, merkezi bir sistem üzerinden yönetilmediği için manipülasyon gibi kötü niyetli işlemlerin yapılmasını engellemesi bakımından güvenilirdir denilebilir. İlk etapta güvenlik alt yapısı çok sağlam olmayan bu para birimleri teknolojinin gelişmesiyle birlikte güvenlik açıklarını kapattı. Ancak yine de bu sistemde bazı aksaklıklar ve güvenlik sorunları meydana gelebiliyor.

Bu para birimine sahip olan kişilerin, işlem yaparken kullandığı veritabanı ve elektronik cihazını kontrol etmesi ve güvenilirliğinden emin olması gerekiyor. Kişisel bilgisayarınızda kripto para ile işlem yapıyorsanız bunu zaman kaybetmeden sanal cüzdanınıza aktarmalısınız. Aksi durumda, bilgisayarınızın çökmesi gibi bir sorunda paralarınız kaybolabilir.

Hacklenme, bu paraya sahip olan kişilerin karşı karşıya kaldığı en büyük tehlikelerden bir tanesi. Milyar dolarlık işlem hacmine sahip olan ve büyük şirketlerin sahip olduğu kripto paralara siber saldırılar söz konusu olabiliyor. Anonim olarak alım ve satım işlemlerinin yapılması da var olan risklerden biri. Kripto paranızın çalınması durumunda işlemi yapan kişinin kimliğini bulmak imkansıza yakın. Bunun yanı sıra anonim işlemler kara para aklama ve yasadışı işlemlerde para transferlerinin yapılmasına da neden olabiliyor.

Güvenliğin Temeli Blockchain

Kripto paraların şifreleme mekanizması olan ve veritabanı üzerinden yapılan işlemleri özel kodlarla bulunduran bu yazılım, paranızın yabancı kişiler tarafından ele geçirilmesini engelliyor. Bu kodların her biri özel bir sistemle belirlendiği için şifre kırmak ya da hesaplara girmek oldukça güç.

Büyük bir ekonomik hacme sahip olmasına rağmen halen ilk evrelerinde sayılabilen kripto paraların, yakın zamanda daha çok ülkede ve bankamatikler üzerinden kullanılması ön görülüyor. Sistemin güvenliğini güçlendirmek için özellikle ABD'de çalışmalar devam ediyor.