Çin'de başlayan ve hızla yayılan korona virüsün (Kovid-19) ortaya çıktığı ülke sayısı artıyor. Salgın Türkiye sınırlarına dayandı. Türkiye'nin sınır komşusu İran'da 19 Şubat'ta tespit edilmesinin ardından dün de Irak'ta da korona virüs vakası görüldüğü bildirildi. Şu ana kadar Güney Kore, İtalya, ABD, İngiltere, Almanya, Rusya Federasyonu ve Japonya'nın da aralarında olduğu 33 ülkede korona virüs vakaları tespit edildi.




THY'DEN FLAŞ KARAR! O ÜLKEYE BAZI UÇUŞLAR İPTAL

Peki bu durum Türk turizmini nasıl etkileyecek?

Korona virüs vakası tespit edilen 33 ülkeden 28'inden Türkiye'de gelen turist sayısı, 2019 verilerine göre 25 milyon kişi. Bu da 45 milyonu aşan yabancı turist sayısının yarısından fazlasına denk geliyor. 2019 yılında bu 33 ülkeden İstanbul'a 6.4 milyon turist geldi. İstanbul'a geçtiğimiz yıl 14.9 milyon turist gelmişti.



Rusya Federasyonu 7 milyon ve Almanya ise 5 milyon ile Türkiye'ye en fazla turist gönderen ülkeler olarak öne çıkıyor.  İngiltere 2.5 milyon turistle dördüncü sırada. İran ise 2 milyon 100 bin turist ise beşinci.

AVRUPA'DA BÜYÜK PANİK

 2019 YILINDA TÜRKİYE'YE EN ÇOK RUSYA'DAN TURİST GELDİ

 

Türkiye, 23 Şubat'ta İran'a sınır kapılarını geçici olarak kapattı, İran'dan Türkiye'ye yapılan seferler de saat 20.00 itibariyle geçici olarak durduruldu. Türk Hava Yolları (THY) 27 Şubat'a kadar İran'ın İsfahan, Meşhed, Şiraz ve Tebriz'e düzenleyeceği seferlerini iptal etti. Bu durumun Türk turizmini etkilemesi bekleniyor.



Turistlerin Türkiye'de ne çok geceleme yaptığı il  büyük farkla Antalya. İstanbul 23.6 milyon geceleme ile ikinci sırada yer alıyor.



 

İran Türkiye'ye yılda 2 milyon turist gönderiyor. İranlı turistlerin yaklaşık yarısı İstanbul'u ziyaret ediyor. İranlı turistlerin Türkiye'yi en fazla ziyaret ettiği tarihler ise Nevruz'un kutlandığı 21 Mart-1 Nisan tarihleri arası.


KORONA VİRÜS VAKASI GÖRÜLEN 33 ÜLKEDEN İSTANBUL'A GEÇEN YIL 6.4 MİLYON TURİST GELDİ

İSTANBUL'A EN FAZLA TURİST GÖNDEREN İKİNCİ ÜLKE İRAN

2019 yılında İstanbul’a gelen toplam yabancı ziyaretçi sayısının en yüksek oranını yüzde 7.45 ile Almanlar oluşturdu. Almanları  yüzde 6.19 ile İranlılar, yüzde 4.84 ile Ruslar yüzde 4.54 ile Iraklılar izledi. 

 



 





 

YIL REKORLA BAŞLADI

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sınır istatistiklerine göre 2020 rekorla başladı ve yılın ilk ayında Türkiye'yi 1 milyon 787 bin 435 yabancı ziyaret etti. Ancak korona virüs vakaları nedeniyle gelen kısıtlamalar turizmciyi endişelendirmeye başladı.