TÜİK istatistiklerine göre, Türkiye genelinde konut satışları temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,9'luk artışla 123 bin 878'e yükseldi. Ayrıca bir önceki aya göre konut satışları yüzde 3,6 yükseldi. Yaz dönemi ve faizlerin yüksek seyretmesine rağmen bu satıştaki sektörde büyük sevinçle karşılandı.

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu, "Konut satışlarında ve inşaatta durağan olan temmuz ayında yaşanan yüzde 6,9'luk artış biraz sürpriz oldu ama gerçekten çok önemli bir gelişme. Firmaların kampanyalarının bu satış artışında etkisi olduğunu düşünüyoruz." dedi.

İpotekli satışta yüzde 21,2'lik bir azalış yaşanırken, diğer konut satışlarında ise yüzde 20,9'luk artış gerçekleştiğini dile getiren Tavukçuoğlu, bu durumun faizlerin aşağı çekilmesi gerektiğini gösterdiğini söyledi.

Tavukçuoğlu, "Gayrimenkul her zaman iyi bir yatırım aracı olmuştur. Uzun vadede alıcısına kazandırır. Bu dönemde sektörün tek ihtiyacı artık arz fazlası yaşanan lüks konut üretiminden vazgeçip alt ve orta gelirli grup için konut üretebilmektir." dedi.

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, yıl başından bu yana sektörde yaşanan durgunluğun yerini hareketliliğe bıraktığını belirterek, "Yeni yatırımlar için elindeki konutları satma sürecindeki müteahhit firmalar, kendi imkanları dahilinde yürüttükleri kampanyalar ve ödeme kolaylıklarıyla konut alıcısına en uygun koşulları çıkarıyor." dedi.

Özyurt, konut kredilerini 0,98'e sabitleyen kampanyaların da bu artışta etkili olduğunu kaydederek, "Yaz aylarının genel anlamda durgun geçtiğini düşündüğümüzde bile yerli konut alıcısının talebinde artış görüyoruz. Ayrıca, tatilini Türkiye'de geçirmek için gelen gurbetçilerin konut yatırımı yapmasının bu artışta etkisi var." şeklinde konuştu.

Konut satışları temmuzda zirve yaptıKonut satışları temmuzda zirve yaptı