Soma'da yaşanan maden faciasının ardından bugün toplanacak Bakanlar Kurulu'nda 'Soma' masaya yatırılacak. Türkiye'deki madenler ve Soma faciası tüm yönleriyle ele alınarak yeni yol haritası belirlenecek. Gündemdeki en önemli konu ise kömür madenciliğine özel bir yasa çıkarılması olurken, patronların cezai ve hukuki sorumluluğunun artırılması için düğmeye basılacak. 

SIKI DENETİM YAPILACAK 
Son maden işçisi çıkarılıncaya kadar Soma'da kalan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dün ve önceki günü kurmaylarıyla yoğun toplantıyla geçirdi. Bürokratların da katıldığı toplantıda madenler her açıdan ele alındı. Bugün Bakanlar Kurulu'na geniş bir sunum yapılması planlanıyor. Yetkililerin, yeni dönemde üzerinde durdukları en önemli konu ise kömüre odaklı özel bir maden yasası ve teşkilatı kurma çalışması olacak. Son yıllarda sektörde yaşanan tüm kazaların kömür madenlerinde gerçekleştiğini belirten Enerji Bakanlığı kaynakları, ilk etapta kömür madenlerini, genel kanundan ayırarak özel bir yasa hazırlanması seçeneği üzerinde duruyor. Bu şekilde kömür maden nitelikleri ve iş güvenliği denetimlerinin yapılması hedefleniyor. Kaynaklar, konuyla ilgili "İş güvenliği mevzuatının maden yasasında düzenlenmesi pek uygun olmuyor. O nedenle kömür madenlerine özel olacak ve iş güvenliği standartlarını da kapsayacak yeni bir çalışma yapılabilir" değerlendirmesi yaptı. 

PATRONA KAÇIŞ YOK 
Gündeme gelen ikinci ve öncelikli seçenek ise maden patronlarına yeni yaptırımlar getirilmesi oldu. Türkiye'nin Alp Gürkan örneğinde yaşadığı 'pişkin' maden patronlarına yaptırım planlamalar arasında. Buna göre maden işletmecilerinin kaza anında maddi ve cezai sorumluluklarını artıracak yeni düzenlemeler gelecek. Böylelikle caydırıcılık unsurları aktif hale getirilerek, maden şirketlerinin iş güvenliğini göz ardı etmeleri durumunda çok ağır sorumluluklar yüklenecek. 

YAŞAM ODALARI ZORUNLULUĞU
Üzerinde durulan bir diğer nokta ise Soma faciasında çok tartışılan yaşam odaları. Tüm kömür madenlerine yaşam odaları zorunluluğu getirilmesi planlanıyor.

OLAĞANÜSTÜ YETKİ
Toplantıda Türkiye'de halıhazırda çalışan tüm madenlerin denetimi ve alınacak önlemler de tartışılacak. Geçici olarak tüm kömür madenlerinin çalışmalarının askıya alınması da masada.