Son dönemde sosyal medya uygulamaları hayatımızda önemli bir yer tutmaya başladı. Peki hayatımızın her anında bizlerle olan ve sürekli kullandığımız bu uygulamalar ne kadar güvenli? Her gün kullandığımız bu uygulamalar özel kalması gereken, kişisel verilerimizin ne kadarını kulanıyor? Biz bunları takip ediyor muyuz? Ya da hangi uygulamanın hangi veriyi kullandığını ne kadar biliyoruz? Biz de bunun peşine düştük. İstanbul’da sokak sokak, cadde cadde dolaşarak bu uygulamaları kullanan vatandaşlarla konuştuk.Emre Eser (solda) ile Osman K.

OKUMADAN ONAY

Elde ettiğimiz sonuçlar ise düşündürücü. Aldığımız cevaplara göre yaş düştükçe kişisel verilerin korunmasına olan özen de azalıyor. Kullanıcılar kendi verilerinin ve fotoğraflarının bu uygulamalar tarafından kullanıldığının çoğunlukla farkında ama buna rağmen uygulamaları kullanmaktan vazgeçmeyeceklerini söylüyorlar. Bunun da kendileri için çok önemli olmadığını belirtiyorlar. Kullanıcıların bir kısmı uygulamaları indirirken verilere erişim konusundaki bazı izinleri vermediklerini belirtirken, bazıları ise bu izinleri okumadan uygulamaları yüklendiğini ifade ediyor.

İşte sokaktaki vatandaşın sosyal medya alışkanlıkları ve kişisel verilerin kullanılmasına yönelik görüşleri:


Emir Topal (18):
Sosyal medyayı ve uygulamaları gün içerisinde sürekli kullanıyorum. En fazla instagram’da vakit geçiriyorum. Uygulamaların verilerimi kullanıp kullanmadığına açıkçası çok fazla dikkat etmiyorum. Yani pek umrumda da olmuyor. Bunları bilerek kullanıyoruz sonuçta.


Mustafa Savun (18):
Uzun süredir sosyal medya uygulamalarını kullanıyorum. En fazla vakit geçirdiğim uygulamaların başında Instagram, Twitter ve arkadaşlık uygulamaları geliyor. Uygulamaları ilk indirdiğimizde bizden verilerimizi kullanmak için izin istiyor ama ben fazla dikkat etmiyorum. Çok fazla uygulama var ve çoğunu bunlara özen göstermeden kullanıyoruz. Kişisel verilerime erişim konusunda bilgim var ama bunu uygulamaları kullanırken pek önemsemiyorum.


Osman K. (48):
Kullandığım belli başlı uygulamalar var. Genel olarak sosyal medya uygulamalarını kullanırken özel bilgilerimi paylaşmamaya özen gösteriyorum. Çok fazla veriye erişen uygulamaları kullanmamayı tercih ediyorum. Özellikle rehberdeki numaralara ve telefonumdaki fotoğraflara erişmesi beni biraz düşündürüyor. Verilerimin ve fotoğraflarımın gizliliği benim için önemli. Olabildiğince dikkat etmeye çalışıyorum.


Hasan Hilmi Gökçe (14): 
Ben çoğunlukla Instagram ve Twitter kullanıyorum. Bu uygulamaları kullanırken günde ortalama 2-3 saat harcıyorum. Uygulama izinlerini biliyorum ama hepsine hakim değilim. Verilere erişiyor diye uygulamayı silmiyorum.


Halil Badem (17):
Uygulamaları aktif bir şekilde kullanıyorum. Ama hangi uygulamanın hangi verime eriştiğini bilmiyorum. Ben vaktimin çoğunu Instagram’da harcıyorum.


Sude Yılmaz (17):
Ben Twitter ve Instagram başta olmak üzere çok sayıda uygulamayı kullanıyorum. Bu uygulamaları kullanırken kimsenin verilere ya da telefonlardaki bilgilere erişim konusunda bir özen gösterdiğini düşünmüyorum. Çevremde sosyal medya kullanan insanların da böyle bir farkındalıkla uygulamaları kullandığını görmedim. Zaten çok fazla uygulama var hangisine dikkat edeceğiz. Bazen Instagram’ı 6 saat kullandığım oluyor. Ama daha çok evdeyken ve yalnız olduğum zamanlar. Arkadaşlarımla olduğum zaman bu süre daha az.


Melika Şabani (17):
Benim de en fazla kullandığım uygulama Instagram. Daha çok fotoğraf paylaşımı için tercih ediyorum. Uygulamayı indirirken bize sorulan erişim izinlerine çok fazla dikkat ettiğimi söyleyemem. Vaktimin çoğunu burada harcıyorum. Başkalarının da özen gösterdiğini düşünmüyorum.


Ahmet Yağız (18):
Günde ortalama 4 saat sosyal medya uygulamalarını kullanıyorum. Günlük uygulamaları ne kadar kullandığımı kontrol ediyorum. Özellikle fotoğraflara erişim konusunda dikkat ediyorum.

Burak Yıldız (23):  Sosyal medya hesaplarım var ancak aktif olarak kullanmıyorum. Vaktimin çoğunu sosyal aktivitelere ve işlerime harcıyorum. Sadece iletişim uygulamalarını kullanıyorum.

Zeynep Ecer (26): En fazla Twitter ve Instagram uygulamalarını kullanıyorum. Uygulamaları kaç saat kullandığımı da kontrol ediyorum. Sadece instagram için günde 3 saat ayırdığım zamanlar olabiliyor. Uygulamaların verilerimize eriştiğinin farkındayım ve yine de kullanıyorum. Benim verilerimin çok bir öneme sahip olduğunu düşünmüyorum.

Utku Şentürk (22): Günde ortalama 4-6 saat ekran kullanım sürem var. Genellikle Twitter’dan güncel haberleri takip edip, Instagram’dan eğlenceli şeylere göz atıyorum. Genellikle mikrofon ve kamera erişimini kapatıyorum. Onun dışında çok irdelemiyorum. Zaten telefon vücudumuzla bir bütün gibi, kişisel verilerimizi çok saklayabileceğimizi düşünmüyorum.

Orkun Çakır (16): Uygulamalar için günde 5-6 saat harcıyorum. Bunun yarısı mesajlaşmak için oluyor. En fazla Instagram’ı kullanıyorum.

Veriler konusunda da rehberimize kadar bir çok telefon özelliğine erişim sahibi olduklarını biliyorum ama bu benim için bir problem değil.

İrem Altuntaş (20): Sosyal medya kullanım sürem gün içinde işim olup olmaması ile doğru orantılı olarak artıyor. Eğer gün içinde işim yoksa 6 saati bulabiliyor maalesef. Düzenli olmasa da sosyal medya kullanım süremi uygulamalardan takip ediyorum. Yoğun olarak Twitter kullanıyorum. Twitter’ın ardında instagram geliyor. Uygulamaların kişisel verilere erişip erişmediğine açıkçası çok dikkat etmiyorum. Fakat konum isteyen uygulamalara dikkat etmeye çalışıyorum.

3 İLE 8 SAAT ARASINDA ZAMAN GEÇİRİYORLAR

Cep telefonu kullanıcılar uygulamalar içinde çok fazla saat geçiriyor. Kullanıcılara bu uygulamalara günde kaç saat vakit ayırdıklarını sorduğumuzda verilen yanıt çoğunlukla 3 saatin üzerinde oldu. Özellikle 18 yaşın altındaki gençlerde ise bu 8 saate kadar çıkıyor. Gençler düzenli olarak uygulamalar için kaç saat harcadıklarını kontrol ediyor ama bunun da onlar için bir önemi olmadığını belirtiyorlar.

MİLYARLARCA DOLARLIK DEĞERE SAHİP BİLGİLER

Hepimizin sıklıkla kullandığı sosyal medya uygulamaları aynı zamanda bizim tüm bilgilerimize de erişim sağlayıp onları milyarlarca dolar değeri olan bir ürüne dönüştürebiliyor. Bu uygulamaların ücretsiz olarak kullanıma sunulmasının en büyük nedeni de bu. Uzmanlara göre kullanıcıların uygulama ile ilişkisinin başladığı andan itibaren uygulamaya verilen konum, galeri ve rehbere erişim gibi izinlerin neredeyse tümünün kapatılması gerekiyor. Üstelik belirli aralıklarla bu ayarların kontrol edilmesi gerekiyor.

KULLANIM NASIL TAKİP EDİLİYOR?

Uygulamaları gereğinden fazla kullandığınızı düşünüyorsanız buna bir sınır koyabilirsiniz. Uygulamaların ayarlar bölümüne girip uygulamalarda ne kadar vakit harcadığınızı, gün içinde kaç kez açıp baktığınızı görebilir ve buna bir süre kısıtlaması getirebilirsiniz. Ayrıca telefonlarınızın ekran süresi ayarlarından da bu bilgilere erişip tüm uygulamalarla ilgili bir farkındalığa sahip olabilirsiniz.