YASAL TAHSİLAT YOLU

Milyonlarca kişi bankaya borçlu. Bankaların dışında birçok kamu kurumu, firmalar da alacaklı durumda. Ödenmeyen faturalar, kredi kartı, kredi. Belli bir süre sonra alacaklı borcun tahsili için yasal yollara başvuruyor. En kolayı da icra daireleri aracılığıyla haciz işlemi. Arabaya, gayrimenkule, arsaya yani pek çok şeye haciz gelebiliyor.

ÖNCE TEBLİGAT

Haciz nedeniyle bankalardaki paraya bloke koyulduğu da sıkça duyuluyor. Kişinin parası ve malvarlığı yoksa eve haciz geliyor. Hacizden önce eve tebligat gönderiliyor. Tebligat eve ulaştıktan sonra itiraz edilmez veya borç ödenmezse, haciz işlemi başlatılıyor. Ancak borç ne kadar olursa olsun evdeki eşyaların hacziyle ilgili bir sınır var.

İKİ ADETSE BİRİ

Eskiden kişilerin tüm eşyaları alınır ve kişiler zor dönemler yaşarlardı. Son çıkan yasa; para ve kıymetli eşya dışında kişinin hayatını sürdürmesi için gerekli olan ev eşyalarının (buzdolabı, televizyon gibi) ve aynı evde yaşayan diğer kişilerin kullandığı eşyaların haczini engelliyor. Ancak bunlardan 2’şer tane varsa, icra memuru birini haczedebiliyor.

İTİRAZDA SÜREYE DİKKAT!

Hacze veya haciz tutarına itiraz hakkınız var. Avukat Hakan Tokbaş, icra tebligatının adrese yapıldığına dikkat çekiyor. “İcra takibi Mernis adresine (yasal ikametgah adresine) gelir” diyen Tokbaş, kişinin adreste bulunmaması halinde tebligatın muhtara bırakıldığını söylüyor.

İlamsız icra takibi için 7 gün içinde icra dairelerine, senet verilmişse bu nedenle gelen icraya da 5 gün içinde İcra Mahkemesi’ne itiraz edilebildiğini belirten Hakan Tokbaş, “İtiraz için süre tebligatla başlar. Süre geçtiyse yine de menfi tespit davası (borçlu olunmadığıyla ilgili dava) açılıp, işlem Hakan Tokbaş icra dairesinde durdurulabilir” dedi.