İSBAK'ın geliştirdiği akıllı ulaşım sistemlerinin Sudan'da uygulanmasını amaçlayan “Sudan Hartum Kenti Akıllı Ulaşım Sistemleri Pilot Projesi için, Hartum Eyaleti Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Khakid Mohamed Khair ve İBB Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, İBB'nin Saraçhane'deki Başkanlık birasında bir araya geldi.

İmza töreninde konuşan Mevlüt Uysal, İBB'nin iştirak şirketlerinin İstanbul'da akıllı şehirleşme için hayata geçirdiği projelerin dünyaya da model olduğunu söyledi. Uysal, İBB olarak elektronik bilet sistemini ilk kez Cumhurbaşkanımız Büyükşehir Belediye başkanı olduğu dönemde başlatıldığını, devam eden süreçte de İstanbulkart'a dönüştüğünü söyledi. İstanbulkart'ın şimdi de bakanlık ve bankalarla yapılan protokolle Türkiye kart haline dönüşüleceğini ve bunun da dünyada bir ilk olduğunu ifade etti.

RAKAM ŞİMDİLİK SEMBOLİK AMA...

Uysal, İstanbul'un Hartum ile kardeş şehir olduğunu da hatırlatıp, şöyle dedi:

“İmza altına alınacak bu anlaşma ilk etap olarak 1.1 milyon euro gibi bir rakam. Bu belki sembolik olarak yüksek bir rakam değil ama yapılan iş önemli. İSBAK, ilk defa akıllı şehircilik konusunda yurt dışına açılmış vaziyette. Burada rakam küçük olmakla birlikte, akıllı sinyalizasyon sistemiyle Hartum trafiği rahatlayacak.”

Sudanlı konuk Bakan Khair de, “İyilik ve takvada yardımlaşın, kötülükte yardımlaşmayın” şeklindeki ayete vurgu yapıp, “İnsanların en hayırlısı insanlara hizmet edendir” dedi. Uysal'ı Hartum'a davet eden konuk bakan, “Bu işbirliği projesi maddi olarak mütevazi bir proje olabilir. Ancak taşıdığı manevi değer bizim için çok önemlidir. Yakın gelecekte bu işbirliğinin yüz milyonlarca Euroları kapsayacak işbirliğimizin genişleyeceğini, birlikte hayır yolunda hizmet etmeye devam edeceğimizi düşünüyoruz” diye konuştu.