Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin faizle ilgili sözlerinin ardından Merkez Bankası bugün yılın ilk faiz toplantısını yapacak.

Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu sonrası açıklamalarda bulunan Bülent Arınç "Para Piyasası Kurulu’nun toplanacağı ve muhtemelen faiz indirimine gidileceğini bakanlarımız temenni olarak ifade ettiler" diyerek faiz indiriminin sinyalini verdi.

Amerikan merkez bankası’nın (FED) faiz kararına karşı diğer merkez bankaları hamle telaşında. İsviçre şokları sürdürebileceğini belirtti, Avrupa (ECB) tahvil alımı için kararını açıklayacak.

Türkiye’nin (TCMB) ise bugün vereceği faiz kararı ile hem içeride en üst düzeyden gelen ağır eleştirileri hesaba katması hem de küresel tehditlere karşı uygun adım atması gerekiyor.

’EY MERKEZ BANKASI DAHA NEYİ BEKLİYORSUN’

Para Politikası Kurulu ise hem içerideki eleştirileri hesaba katmak hem de uluslararası gelişmelere karşı stratejik hamlesini yapmak zorunda. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Ey Merkez Bankası, indirim için daha neyi bekliyorsun” diye seslendiği Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun (PPK) bugün yüzde 8.25 olan faizlerde 0.25-0.50 puan arası indirime gitmesi bekleniyor.

PPK’da bu ay bir miktar faiz indirimi bekleniyordu. Ancak hem Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Neyi bekliyorsun?” çıkışı hem de Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin “Hakem değişir” sözlerinden sonra faizlerde indirim oranının ne olacağı merak konusu oldu.

Piyasada 25 ve 50 baz puanlık bir indirim olabileceği beklentisi var. İndirimin 1 puana ulaşması ve daha fazlası piyasada siyasi olarak yorumlanacak ayrıca piyasa uzmanları, “Zamanlama Merkez Bankası’na bırakılmalı” mesajı veriyor.

Hürriyet