FORD Otosan'ın satış gelirleri üçüncü çeyrekte 41.7 artarak 7.8 milyar liraya çıktı. Net kâr ise yine TL'deki değer kaybına paralel yükselen finansman giderleri ve bu çeyrekteki vergi giderinin düşürücü etkisiyle geçen yıla göre sadece yüzde 2.3 artarak 353.8 milyon lira oldu.

Dün akşam yayımlanan Temmuz-Eylül dönemi mali sonuçlarına göre kârlılık hem geçen çeyrek hem de geçen yıla göre gerilerken, Ford Otosan yurtiçi pazar ve satış tahminini bu yıl ikinci defa düşürdü.

Borsadaki sert düşüşe rağmen euro cinsi gelirleri nedeniyle yatırımcıların tercih ettiği hisselerden olan Ford Otosan, kâr marjındaki gerileme ve satış tahminlerini düşürmesinin ardından saat 1150 itibarıyla yüzde 5.7 ekside 60.95 liradan işlem görüyor.

Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş, "Şirketin zaten görece yüksek bir değerlemesi vardı. Kar marjlarının düşük çıkması, iç talebin yavaşlaması ve değerlemenin mevcut durumu satışları tetiklemiş görünüyor" dedi.

Hisseler bugünkü sert düşüşe rağmen, geçen yıl sonuna kıyasla yüzde 5 artıda işlem görerek borsadaki yüzde 18 kayıptan daha iyi performans sergiliyor.

SATIŞ GELİRLERİNDE KUR ETKİSİ

Gelirlerinin yüzde 80'ini ihracattan sağlayan Ford Otosan, TL'nin euro karşısındaki değer kayıplarından olumlu etkileniyor. Geçen yıl Eylül sonunda 4.19 olan euro/TL kuru, bir yılda yüzde 66 yükselerek 6.95'e çıktı.

Şirketin ihracat satışları faaliyet raporunda yer alan bilgiye göre artan yurtdışı talebin etkisiyle üçüncü çeyrekte bir önceki yıla göre yüzde 23.6 artarak 73,292 adete çıktı. İhracat satış geliri ise yüzde 78.9 artarak 6.7 milyar liraya yükseldi.

Yurtiçi satış adetleri üçüncü çeyrekte pazardaki daralmayla beraber yüzde 56.1 azalarak 11,276 adet, yurtiçi satış geliri ise yüzde 37.7 ile bundan daha hafif azalarak 1.1 milyar lira oldu. Yurtiçi satış gelirleri dokuz aylık dönemde yüzde 5.6 geriledi.

KÂR MARJI GERİLEDİ

Satış gelirlerini yükselten kur, kâr marjının ise güç kaybetmesine yol açtı. Ford Otosan'ın üçüncü çeyrekteki kâr marjı kurdaki ve enflasyondaki artış nedeniyle artan maliyetler sonucu hem bir önceki çeyreğe hem de geçen yıla göre geriledi.

İş Yatırım tarafından yayımlanan raporda FAVÖK marjının beklentilerin altında kaldığına dikkat çekilerek, "Brüt kâr marjı üçüncü çeyrekte TL'deki şiddetli değer kaybı nedeniyle ve bunun yurtiçi araç satış fiyatlarına yansıtılamaması nedeniyle yıllık bazda 0.9 puan düşüşle yüzde 10.6'ya geriledi... Sıkı gider kontrolü sayesinde FAVÖK marjı üçüncü çeyrekte yıllık bazda 0.4 puan düşüşle yüzde 8.6'ya geriledi" denildi.

Şirketlerin finansal giderlerini ve vergi kaynaklı bilanço kalemlerini dışarıda bırakan ve operasyonel performansın bir göstergesi olan FAVÖK (faiz, amortisman, vergi öncesi kâr) yatırımcılar tarafından yakından izleniyor.

Ford Otosan, faaliyet raporunda ise yurtiçi fiyatlama stratejisinin TL'deki değer kaybını ve enflasyonu karşılamaya odaklı olduğunu belirtti.