Akça, oda binasında gazetecilere yaptığı açıklamada, tarım  sigortasının çiftçi adına önemli bir güvence olduğunu söyledi. Bölgede fındığın, çiftçi açısından önemli bir ürün olduğunu belirten  Akça, bu anlamda da tarım sigortasını çiftçiye imkan olarak sunan yetkililere  teşekkür etti.

Sigorta yaptırmak için kısa bir süre kaldığını anımsatan Akça, "Şu  anda fındık için gördüğüm kadarıyla yaprak açmaya başladı. Tehlike görünüyor  gibi. Dolayısıyla üreticilerimize, oluşabilecek dona ve diğer felaketlere karşı  tarım sigortasıyla ürünlerini sigorta ettirmelerini ve ürünlerini bir nebze olsun  garantiye almalarını öneriyorum." dedi.

Akça, Tarım Sigortaları Havuzunun (TARSİM), üreticilere ve çiftçilere  bu konuda geniş imkanlar sunduğuna işaret ederek, bu imkanları çiftçilerin  değerlendirmesini istedi.

"Ürünümüzü mamul madde haline getirerek dünyaya satalım"

Fındığın sadece ham ürün olarak satılması ve ihracat edilmesi  durumunda kalınmaması gerektiğini kaydeden Akça, "Biz ürünümüzü mamul madde  haline getirerek dünyaya böyle satalım. Kendi bölgemizde 10-15 ürün işleyen  kuruluş hizmete sokabilmeliyiz. Bunların çabasını göstermeliyiz. Dolayısıyla  ürünümüzü mamul madde haline getirip dünyaya biz pazarlamalıyız."  değerlendirmesinde bulundu.

Akça, Belçika'nın dünyanın en iyi çikolatalarını ürettiğini ancak bu  üretimin Türk fındığıyla yapıldığını belirterek, şöyle devam etti:

"Bire aldığı ürünü bize 100 liraya satıyor. Biz ürünümüzü satmak  yerine bu ürünü işleyebilecek çeşitli işletmeleri yaparak buradaki göçü de  önlemiş oluruz. Buradaki gençlerimiz Türkiye'nin çeşitli büyük illerine giderek  kendilerine iş imkanı yaratmak istiyorlar. Bu tür işletmeler kurulursa insanlar  da göçmeyecek, fındığın değeri de üretimi de artacak. Dolayısıyla hem çiftçimize  hem esnafımıza hem sanayicimize hem ihracatçımıza hem manavımıza hakikaten büyük  girdiler sağlayabilecek bir ürüne sahibiz."

Ürünün mamul madde olarak değerlendirilmesi konusunda yetkililerden  adım atılmasını istediklerini ifade eden Akça, bu konuda da öncülük yapılması  gerekiyorsa kendilerinin buna çiftçi adına hazır olduklarını aktardı.

Akça, buradan gelecek payın çiftçiye direk yansıyacağına işaret  ederek, "Ürününü değerinde satacaktır. Her sene 'Acaba kaç liraya satacağım,  devlet alım yapacak mı, devlet bizim ürünümüze sahip çıkacak mı?' gibi  söylemlerin önüne geçilmiş de olur. Biz kısacası ürünümüzü mamul madde olarak  satabilmenin planlarını yapmalıyız, bunların uygulamalarını yerine getirmeliyiz.  Memleketimize, Ordu'muza, Giresun'umuza bu tür işletmeleri kazandırmalıyız. Bunda  da devletimizden hükümetimizden gerekli yardımı ve hassasiyeti istiyoruz." diye  konuştu.