Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

CNN Türk canlı yayınına katılan Prof. Dr. Sefer Şener, döviz kurlarındaki hareketlikle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Piyasanın faiz indiriminin devam edeceğini fiyatladığını söyleyen Şener, yükselişin ana sebebinin verilen mesajlar olduğunu belirtti. Şener, "Normal şartlarda yüz baz fiyatlık indirim için 1 lira 10 kuruşluk yükseliş öngörülebilir." ifadelerini kullandı.

FAİZ İNDİRİMİ SÜRECEK Mİ?

Verilen mesajlardan faiz indiriminin Aralık ayında da süreceğinin görüldüğü söyleyen Şener, "Merkez Bankası'nın metninde çok açık. Piyasanın beklentisi bu yönde. Piyasada yılın ilk 3 ayında da faiz indirimi olacağını fiyatlanıyor. Bundan sonraki süreçte volatilite sabit kalırsa enflasyona yansıması olacaktır. Aylık bazda kurdan dolayı enflasyonun üzerine bir yük gelecektir." şeklinde konuştu.

"ANİ DÜŞÜŞLERİ DE GÖREBİLİRİZ"

Döviz kurundaki yükselişlere dikkat çeken Şener, "Merkez Bankası ve hükümetin vereceği mesajlara bağlı. Bundan sonraki süreçte de etkileri kısmında da devam edeceği görülebilir. Bu kurdaki yükselmeyle ilgili kura baktığımızda alışlardan ve satışlardan kaynaklı değil... Şunu düşünebiliriz... Mesela hükümetten çok farklı bir söylem gelse, pozitif bir hava oluşsa o zaman bu derinlik olmadığını için ani düşüşleri de görebiliriz. Kur alım satımlarla değil, beklentiyle bu noktaya geliyor. Doğal olarak burada algıyla ilgili bir sorun var. Olumlu açıklamalar gelse ani düşüşler de görülebilir." dedi.

"CUMHURBAŞKANI NET MESAJLAR VERDİ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'ekonomik kurtuluş savaşı' vurgusuna değinen Şener, "Cumhurbaşkanı özellikle belirtti, sermaye yapısında bir sıkıntı olmadığı konusunda net mesajlar verdi. Ama piyasa faiz indirimlerinin devam edeceğini algılıyor, fiyatlıyor. Dolayısıyla deniliyor ki dünyada da bir değişim var... Deniliyor ki 'Biz yüksek faiz düşük kur'dan değerlendirdik. Bundan sonraki stratejimiz 'yüksek kur düşük faiz' deniliyor... Bu modelle istihdamın yatırımın artacağı öngörülüyor. Uzun vadeli düşünülüyor." ifadelerini kullandı.

"FAİZ İNDİRİMİNDE YÖN AŞAĞI DOĞRU"

Faiz indiriminin süreceğini söyleyen Şener, "Merkez Bankası'nın mesajında bir değişim olmazsa faiz indirimin olacağı belirtiliyor. Faizin nereye kadar indirileceğini piyasa gösterecek. Piyasa koşullarında bunu yükseltmek gerekirse yükseltecektir. Ama gördüğümüz yön aşağıya doğru. Enflasyonla ilgili vurgu değişirse sıkılaştırma da yapılabilir. Faiz artışı da bir sıkılaştırmadır. Ya da piyasayı fonlama da farklı bir yön kullanabilir. Bunlara Merkez Bankası karar veriyor." dedi.

"PİYASAYA YANSIMASI FARKLI OLABİLİYOR"

Şener, "Buradaki amaç istihdamı, üretimi, yatırımı artırmak. Ama bunun piyasaya yansıması farklı olabiliyor. Bunların uzun vadeye yansıtabilmek, tüketiciye yansıtabilmek çok farklı bir olgu. Şunu unutmamak lazım kurdaki oynaklık bu şekilde devam ederse bunun enflasyon üzerine yansıması farklı olacaktır. Yani buradaki risk budur." dedi.