Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

ABD'de Başkan Joe Biden'ın devasa teşvik paketi hazırladığına ilişkin haber akışı sonrası dolarda yükseliş kaydedilirken, dolar/TL kuru bir önceki zirve olan 8,5793'ü geçerek tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Küresel piyasalarda yankı uyandıran ABD Başkanı Joe Biden'ın 6 trilyon dolarlık bütçe teklifi Dolar/TL fiyatlamaları üzerinde de etkili oldu.

Perşembe günü haberin gelmesinin ardından 8,5439'a kadar yükselen dolar/TL kuru cuma günü 8,60 seviyesini görerek tüm zamanların zirvesine ulaştı. Türk Lirası dolar karşısında Güney Afrika randıyla birlikte negatif ayrışan para birimlerinin başında geldi.

Biden'ın devasa teşvik paketine ilişkin haber akışının ardından ABD 10 yıllık tahvil getirileri yüzde 1,61'in üzerine atarken, Bloomberg Dolar Endeksi de yüzde 0,2 artış kaydetti.

ABD haftalık işsizlik maaş başvuruları Perşembe günü açıklanan verilere göre 2020 Mart ortasından beri en düşük seviyesini görürken, ABD'de yayımlanan diğer verilere göre kapsamlı yardım paketinden destek bulan ekonomik büyüme ilk çeyrekte yıllık bazda yüzde 6,4 büyüme kaydetti.

ABD ekonomisinin hızlı toplarlanması ABD Merkez Bankası (Fed) başta olmak üzere ekonomiye para politikası kanalıyla verilen desteklerin geri çekilmeye beklenenden daha önce başlanacağı beklentisini gittikçe daha çok destekliyor.

Bu süreç gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde satış baskısı yaratırken Türk Lirası da bundan etki görüyor.

Türkiye'nin risk primi 400 baz puanın üzerinde işlem görürken gösterge tahvil faizi de yüzde 18,78 seviyesinde.

New York Times’ın haberine göre, ABD Başkanı Joe Biden, altyapı, eğitim, sağlık yatırımlarını canlandırmak üzere ABD’nin uzun vadeli federal harcamalarını İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en yüksek seviyeye taşıyacak 6 trilyon dolarlık bir bütçe teklifi vermeye hazırlanıyor. Teklifin bugün kamuoyuna duyurulması bekleniyor.

Önümüzdeki 10 yılda toplam 1,3 trilyon dolarlık bütçe açığı öngören paketle birlikte federal bütçe harcamaları 2031 yılında 8,2 trilyon dolara kadar çıkabilir, bu da federal borç seviyesini ABD GSYH’nin yüzde 117’sine taşıyabilir.

Goldman Sachs analistleri yayımladıkları notta ABD Kongresi’nin 10 yılda yaklaşık 3 trilyon dolarlık bir harcama ve vergi indirimi paketine destek verebileceğini, bunun yarısının ise sermaye ve küresel şirketlerin kazançlarına getirilecek vergilerle finanse edileceğini öngördü. Goldman analistleri aynı zamanda geleneksel olarak pazartesi günleri duyurulan bütçe planının cuma gününe alınarak Kongre tatili öncesine denk getirildiğini, bu yolla düşük tepki çekmenin hedeflendiğini yazdı.

BloombergHT