Türkiye ve Avrupa piyasalarının kapalı olduğu haftanın son gününde küresel görünüm zayıf. ABD ve açık olan İngiltere ile vadeli piyasalarda satış ağırlıklı seyirler izleniyor.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle Türkiye piyasaları kapalı olmasına karşın uluslararası işlemlerde dolar/TL 7'nin üzerine çıktı. Hacimsiz piyasada en yüksek 7.04 seviyesi test edildi. Doların küresel çapta değerlenmesinde Amazon ve Apple'ın koronavirüsün etkilerine ilişkin karamsar yorumlarının da etkili olduğu ifade ediliyor.

ABD borsaları, dün gelen kötü gelen ekonomik veriler sonrası satıcılı kapatmıştı. Bugün ABD vadelileri yüzde 2'lere ulaşan kayıpla izleniyor. Asya'da açık olan piyasalardan biri olan Japonya borsasındaki yüzde 2,8'lik düşüş dikkat çekti. Çin borsaları ise Türkiye gibi 1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle tatilde. 

Avrupa'da sadece İngiltere'de borsalar açık 

Tatil dolayısıyla kapalı olan Avrupa borsalarında sadece Stoxx Europe 600 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksleri işlem görüyor.  Açılışın ardından Stoxx Europe 600 yüzde 0,6 değer kaybıyla 337,9 puanda, İngiltere'de FTSE 100 endeksi de yüzde 2,4 azalışla 5.756 puanda seyrediyor.

Euro/dolar paritesi 1,0954 ve sterlin/dolar paritesi 1,2553 seviyelerinden işlem görüyor. 

Petrol fiyatlarında yükseliş devam ediyor
Petrol fiyatlarında hafta başından bu yana süren yükseliş haftanın son gününde de devam ediyor. Mayıs vadede eksi fiyatları gördükten sonra haziran vadede de 10 doların altını gören ABD ham petrolü 19 dolar seviyelerine kadar çıktı. Brent petrolde ise 27 dolarla 30 dolara doğru hareketine devam ediyor.

BU hafta başında 1700 doların altına gerileyen spot altının ons fiyatı ise 1675 dolar düzeyinde yatay seyrediyor. 

Bu hafta borsa ve döviz kazandırdı, altın kaybettirdi

Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri haftalık bazda ortalama yüzde 2,38, dolar/TL yüzde 0,10, euro/TL yüzde 0,53 değer kazandı, altının gram satış fiyatı yüzde 0,73 değer kaybetti.