Enerji Enstitüsü internet sitesinde yer alan habere göre, doğalgaza 1 Nisan'dan geçerli olmak üzere yapılan yüzde 18 oranındaki zam da Botaş'ı kurtarmadı. 2011 yılında 1 milyar liranın üzerinde zarar eden Botaş, halen maliyetine gaz satışı yapıyor. Bu da kurumun finansman sıkıntısına girmesine neden oldu. Botaş kaynakları 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere yeni bir zam yapılması görüşünü savunuyor. Ancak bu konuda, henüz bir karar verilmedi.

Hükümet, Botaş'ın talebine onay verirse, 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere yeni bir zam yapılması gündeme gelecek. Enerji kulislerinde, Botaş'ın yüzde 10 düzeyinde bir zam talebinin olduğu konuşuluyor.

EN SON 1 NİSANDA ZAM YAPILMIŞTI

Elektriğin yaklaşık yüzde 50'sini doğalgazdan üreten Türkiye, doğalgaz fiyatlarının dünya piyasalarındaki artışını faturaya yansıtmıştı. Elektriğe konutta yüzde 9.26 zam yapılırken, doğalgaza da 1 Nisandan itibaren geçerli olmak üzere yüzde 18.72 zam gelmişti. Bu zamlar kamuoyunda büyük tepkiye yol açmıştı.

Enerji Bakanı Taner Yıldız o zaman ki zamları şu şekilde açıklamıştı: "Ham petrol ve döviz fiyatlarının artması bize bu zamları zorunlu hale getirdi. Yoğun kış aylarında bu süreci yönetmek daha güçtü. Bunu da düşündük. Türkiye, ham petrolü dolar olarak alıyor, TL olarak tahsil ediyor" dedi.