Gebze OSB Yönetim Kurulu Başkanı Vahit Yıldırım ve eşi Gül Yıldırım, Düzce OSB Yönetim Kurulu BaşkanıSelim Yirmibeşoğlu, İstanbul Birlik OSB Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Telli ve eşi Aysun Telli, İzmir Atatürk OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, Tekirdağ Çerkezköy OSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüz Sözdinler ve eşi Yıldız Sözdinler, Bursa Hasanağa OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Korun ve eşi Neslihan Korun, OSBDER Hukuk Danışmanı Hasan Doğan ve OSBDER Genel Sekreteri Özgü Özkütük, yatırım fırsatlarını yerinde görmek amacıyla Cuma günü Diyarbakır'a geldi.

 

Diyarbakır OSB Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Odabaşı, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Fidancı, Yönetim Kurulu Üyeleri Fadıl Oğurlu ve Ali İhsan Özdoğan tarafından karşılanan konuk iş insanı heyeti, ilk gün kent merkezindeki tarihi mekanları dolaştı.

 

Cumartesi günü sabah saatlerinde Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'ne gelen iş insanları, burada yatırım fırsatları hakkında Diyarbakır OSB yönetim kurulu üyeleriyle birlikte basına kapalı bir toplantı gerçekleştirdi. OSB ve 6'ıncı bölgenin yarattığı avantajlar hakkında konuk heyete bilgi veren Diyarbakır OSB Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Odabaşı, "Diyarbakır tarihi misyyonuyla, coğrafyamızda yaşanan olumsuzluklara rağmen ticaret merkezi olma konumunu günümüze kadar başarıyla taşımıştır. Son yerel seçimlerden sonra ülkemiz, 4.5 yıl  seçimsiz bir sürece giriyor. Ticari hacmi çok yüksek ülkeler, endüstri 4.0 ile üretime geçerek, maliyeti düşürürken, bu ülkelerde ihracaat yapan firmalara da büyük kolaylıklar sağlanıyor. OSB seviyesindeki alanlarda üretim yapan firmalara pozitif ayırımcılık yapılıyor. Vergi indirimleri, SGK, nakliye hatta üretim ve maliyet konusunda devletler, OSB firmalarının önünü açmak için her türlü kolaylıkları sağlıyor" dedi.

 

Diyarbakır gibi yeraltı ve yerüstü zenginliği çeşitli ve çok fazla olan, suyun hiç bir zaman eksilmediği, gıda ve tarımın ön plana çıktığı bereketli bir ovada sanayinin her zaman çok önemli bir konumda olduğunu aktaran Odabaşı, "Ülkemiz 4,5 yıllık seçimsiz bir sürece girerken OSB'lerin ekonomi yönetiminden beklentilerini, geniş bir perspektifte ele almak gerekiyor.  Dünya; alt yapısı, sosyal alanları, yerleşim yapısı ile şehirleşmiş sanayi yerleşkeleri dönemine geçti. Çoğunlukla primitif OSB yapılarından dönüşen sanayi yerleşkeleri dünya ticaretine yön veren merkezlere dönüştü: Birleşik Arap Emirliklerindeki Jebel-Ali Free Zone bölgesi, Kore'deki Incheon, Malezya'daki Jahor-İskander gibi. Dünya teknoloji devleri, 4.0 üretim hamlesini tamamlarken, ülkemizde henüz bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar fabrikada endüstri 4.0 ile üretim yapabilmektedir. Bu fabrikalardan biri de Diyarbakır OSB'de üretim yapmaktadır" diye konuştu.

 

Diyarbakır OSB'nin gıda ve tekstil üretimi ile ihracaatında Türkiye'de önemli bir konumda olduğuna dikkat çeken Odabaşı, şunları söyledi:

"Diyarbakır OSB olarak özellikle yakın sınır komşularımız başta olmak üzere ortadoğu ve bu bölgelerden etkilenen ülkelere yönelik ticari ilişki içerisindeyiz. Gıda ve tekstil ürünleri başta olmak üzere sanayi üretiminde de istenilen seviyede olmasa bile hatırı sayılır bir ihracatımızın olduğunu söyleyebiliriz. Ülkemizde özellikle ihracaat konusunda 154 belge birleştirilerek digital ortama aktarıldı. Yani 154 gümrük belgesi, artık kağıt kullanılmadan aynı hizmet verilecek. Deneme işlemleri Esenboğa ve İstanbul'daki yeni hava limanlarında yapılan bu uygulamaya ülke genelinde 30 Nisan'da resmen geçmiş olacağız. Küçük ancak çok önemli bir adım atarak, firmaların bürokratik işlemleri biraz da olsa kolaylaştırılmış olacak. İsteğimiz odur ki; sadece 154 belge değil, ihracaat, alım-satım ve tüm ticari işlemlerin artık digital zeminde yapabilecek bir network ağının kurulmasıdır. Kurulcak bu ağ üzerinden OSB'lerin de birbiriyle iletişim halinde olması, bu ağ sayesinde yeni teknolojiler ve teknolojik gelişmelerden dünya ülkeleriyle ile aynı anda Diyarakır ve ülkemizdeki diğer OSB'lerin de faydalanabilmesidir. Üretim maliyetinin düşmesiyle birlikte dünya ülkeleriyle eşit bir rekabet imkanımız olacak. O zaman ihracat alanları ve sınırlarımız da genişleyerek, çeşitlerimiz de artacaktır. Üretimle birlikte kişi başına düşen gayri safi milli hasıla oranı da artmış olacak, ülkemiz ileri refah düzeyine ulaşacaktır."

 

Diyarbakır OSB'deki fabrikalarda imal edilen ürünlerin, 3 kıtada 20 ülkeye ihraç yapıldığını anlatan Odabaşı, "Diyarbakır coğrafyası, yeraltı ve yerüstü kaynakları bakımından oldukça zengindir. Gıda, maden, inşaat, tarım ve turizmden ayrı bir sanayi gelişimi düşünemiyorum. Özellikle tarımla birlikte bölgemizde gelişen tekstil ve bu alanda üretim yapan firmaların yarattığı markalarla, dünya piyasasına hatırı sayılır bir giriş yaptığımızı söyleyebiliriz. Gururla diyebiliriz ki, 3 kıtada 20'den fazla ülkeye ürün ihracaatı yapan firmalarımız var. Özellikle mermer, tekstil, gıda ve turizm ile inşaat alanında önemli mesafeler katettiğimizi düşünüyorum. "Yetermi?" diye soracak olursanız, tabi ki yetmez. Ama teknolojik olarak gelişmiş ülkelerle rekabet edebilmemiz için uygun şartların oluşması gerekir. Diyarbakır'ın cazibe merkezi olmasının zemini hazırlanması lazım. Bunun için üretici firmalarımızın da yerine getirmesi gereken işlemler olabilir. Bunun için Karacadağ Kalkınma Ajansı'nın firmalarımız her türlü desteği mevcut. Bununla birlikte KOSGEB, İŞ KUR ve SGK gibi kurmların da sağladığı maddi ve manevi destekleri, kalkınma hamlesine büyük katkı sunacaktır" şeklinde konuştu.

 

Diyarbakır'dan dünyaya nakliyenin de artık çok kolay ve avantajlı olduğuna işaret eden Odabaşı, "Diyarbakır Organize Sanayi Bölgemiz, hava limanına 25 kilometredir. Hava limanımızdan Erbil'e haftada 3 sefer yapılmaktadır. Aynı şekilde, hava limanımızdan Almanya'nın Hannover, Frankfurt, Düseldorf ve Ştutgart kentlerine haftada 6 sefer yapılmaktadır. Ortadoğu'ya açılan Habur Gümrük Kapası'na yaklaşık 300 kilometre, ve Mersin limanına da 600 kilometre mesafededir. Ayrıca demiryolu bağlantısı ile Elazığ, Malatya, Kayseri, Adana, Ankara hattı üzerinden ülkemizin dört bir yanına da ürünlerin nakledilmesi konusunda başlattığımız görüşmelerimiz tamamlanma aşamasında olduğunu da söyleyebiliriz. Anlattığımız işlemlerin tamamı için bize her zaman destek olan Diyarbakır Valimiz sayin Hasan Basri Güzeloğlu başta olmak üzere Gıda Tarım ve Hayvancılık eski Bakanı sayın Mehmet Mehdi Eker olmak üzere tüm devlet yetkililerine teşekkür eder, şükranlarımı sunuyorum. Gerçekten sanayici ve girişimciye büyük destekleri oldu ve olmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.

 

Diyarbakır OSB'ye yapılacak yatırım için devletin sağladığı destek ve teşviklere de değinen Odabaşı, "Diyarbakır OSB'de yatırım yaptığınızda; Türkiye'den alacağınız makine ekipman için KDV ödemeyeceksiniz.  Türkiye'ye dışardan makine ekipman getirirseniz Gümrük vergisi ödemeyeceksiniz. Yapacağınız yatırım tutarının yüzde 70'i oranında Kurumlar vergisini ödemeyeceksiniz. Fabrikada çalışan işçilerin sigorta priminin işveren hissesini 12 yıl boyunca devlet ödeyecek. Fabrikada çalışan işçilerin sigorta priminin işçi hissesini 10 yıl boyunca devlet ödeyecek. Fabrikada çalışan işçilerin gelir vergisi stopajını 10 yıl boyunca devlet ödeyecek. Yatırım tutarının yüzde 70'i kadar kredi kullanabilirsiniz. Kredi faizinin 7 puanını devlet size geri ödeyecek. Yatırım yeri yüzde 60 indirimli tahsis edilecek" dedi.

 

Diyarbakır OSB Yönetim Kurulu üyesi Ali İhsan Özdoğan da, üniversite ile iletişim halinde olduklarını belirterek, "Yaptığımız görüşmeler sonunda OSB bünyesinde bir bilim ve teknoloji ofisi kurma kararı aldık. Firmalarımız artık yeni gelişmeler ve teknolojik yeniliklerden anında haberdar olacak. Ayrıca İş Kur görevlileri haftanın 2 günü OSB'ye gelerek firma temsilcilerimizin merak ettiği soruları yanıtlıyor. Üreten Diyarbakır'da yatırım zamanı geldi diyoruz. Yerli ve yabancı girişimcileri yatırım yapmak üzere Diyarbakır'a davet ediyoruz" dedi.

 

Daha sonra Diyarbakır OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Fidan'ın Eğil yolu üzerindeki besi hayvan çiftliğini ziyaret eden işinsanları çiftlikle ilgili detaylı bilgi aldı. Fidan, çiftliğe gelen konuk iş insanlara gezi sonunda, çiftlikte sağılan süt ikramında bulundu.

 

Konuk iş insanları, Diyarbakır OSB Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte daha sonra Eğil ilçesine geçti. Burada Dicle Baraj Gölü'nde feribotla bir gezinti yapan konuk iş insanları daha sonra da Peygember kabirlerini ziyaret ederek, dua etti. Burada da kısa bir konuşma yapan Diyarbakır OSB Yönetim Kurulu Üyesi Fadıl Oğurlu da yaptığı kısa konuşmada, "Diyarbakır'ın Bismil İlçesinde 12 bin yıllık Kortiktepe kalıntıları, Çınar ilçesinde Roma İmparatorluğu'nun Doğu'daki son kalesi ve tapınağı, Silvan'daki Hasuni Mağaraları, Lice Bırkleyn mağarası, Ergani'de ilk tarımın yapıldığı Çayönü ve Hilar Mağarası, Eğil İlçesindeki tarihi kent mimarisi ve Peygamber türbesi, kent merkezindeki Hevsel Bahçeleri, İslam Aleminin 5'inci Haremi Şerifi Ulu Cami, Meryem Ana Kilisesi, Surp Giragos Kilisesi, Keldani Kilisesi, tarihi surlar ve türkülere konu olan Kırklar dağını herkes bilir.  Diyarbakır'a gelin, buraları da görün ama Diyarbakır insanlarını tanıyın ve organize sanayi alanında yatırım yapmanın avantajlarını da mutlaka öğrenin. İnanç, tarih, kültür turizmiyle birlikte Türkiye'de en uygun yatırım avantajlarının olduğu OSB'mizde yerli yabancı yatırımcıyı bekliyoruz" diye çağrıda bulundu.