Türkçe Öğretimi Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından bu yıl 8.'si düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları şarkı finali İstanbul Ataköy Sinan Erdem Kapalı Spor Salonu'nda yapıldı.

Ceyda Düvenci ve Vatan Şaşmaz'ın sunuculuğunu yaptığı 8. Türkçe Olimpiyatları Şarkı Finali açılışında İskenderun'da önceki dün gerçekleştirilen hain saldırıda şehit edilen askerler ve İsrail'in İnsani Yardım gemilerine saldırısı sonucu hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu. Törene katılan vatandaşlar her iki olayda şehit olanlar anısına siyah kurdela taktı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından tören Dünya Sazendeleri adlı gösteri ile devam etti. Törene İstanbul'un yeni Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İBB Başkanı Kadir Topbaş, eski milli futbolcu Hakan Şükür, Arif Erdem, Mert Korkmaz'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda ünlü ve binlerce vatandaş katıldı.

Bu seneki olimpiyatların jürisini Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Haluk Şükrü Akalın, Televizyon Yayıncıları Derneği Başkanı Hidayet Karaca, TRT Genel Müdür Yardımcısı Dr. Zeynel Koç, Bosna Fatih Sultan Mehmet Korosu'nun kurucusu Mehmet Bayraktareviç, Prodüktör Şahin Özer, Reklamcı Ali Tarhan, sanatçılar Halil Ergün, İzel, İclal Aydın, Mustafa Ceceli, Zekai Tunca, Burak Hakkı, yaptı.

Juri'nin tanıtılmasının ardından şarkı dalında birincilik için yarışan 21 öğrenci performanslarını sergiledi. Sahnede şarkı söyleyen öğrencilerin de İskenderun'daki terör saldırısı ve İnsani Yardım Gemileri'ne yapılan saldırı dolayısıyla siyah kurdela takması dikkat çekti. Tribünlerde de bazı seyirciler de şarkılara ellerindeki Filistin bayraklarını sallayarak eşlik etti.

Şarkı yarışması devam ederken Türkmenistan'dan Övezmurat Altıyev'in seslendirdiği Bülbül isimli şiir salonu dolduran binlerce vatandaşı hem duygulandırdı hem de heyecanlandırdı. Altıyev'in güzel sesi ve düzgün Türkçesiyle okuduğu şiir salondaki vatandaşlar ve jürinin beğenisini topladı.

NESİMİ ÇİMEN'İN DİLİNDEN BARIŞ MESAJI

Şarkı yarışmasında performansını sergileyen Hindistan'dan Ahima Goş, sahneden tüm dünyaya barış mesajı verdi. Sahneye çıktığı sırada beyaz güvercin gökyüzüne salan Goş, Sivas'ta Madımak Oteli'nde hayatını kaybeden Nesimi Çimen'e ait "Barış Türküsü"nü seslendirdi.

Finalde jüri görevi yapan sanatçılar da performanslar arasında duygu ve düşüncelerini dile getirdi. Şarkıları seslendiren çocukların güzel Türkçesine dikkat çeken İclal Aydın, salonu dolduran binlerce vatandaşı da tebrik etti. Aydın, Türkçe'nin ancak böyle büyük organizasyonlarla evrenselleştirilebileceğini söyledi.

Çok mutlu olduğunu belirten İzel ise, kendisini finalde juri olduğu için çok şanslı hissettiğini ifade etti. Duygularının çok karışık olduğunu belirten İzel, çocukların Türkçelerinin ve seçtikleri şarkıların güzelliğine dikkat çekti.

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Haluk Şükrü Akalın da, öğrencileri yetiştiren öğretmenleri kutladı. Akalın, "Tüm öğretmenlere sevgi ve saygı sunuyorum." ifadesini kullandı.

“OH BE!”

Konuşmasına "Oh be!" diyerek başlayan sanatçı Halil Ergün, çocukların ve gençlerin masumiyetinin kendisini her zaman heyecanlandırdığını belirtti. Ergün, "Hele böyle böyle başarılı olurlarsa o çok daha büyük heyecan. Bu organizasyonu gerçekleştirenlere, mimarlarına gönül dolusu teşekkürlerimi iletiyorum." şeklinde konuştu. Ergün, organizasyonun 8 yıldır devam etmesinin de önemli olduğunu vurguladı.

Televizyon Yayıncıları Derneği Başkanı Hidayet Karaca da, "Her şey çok güzel. Barışın sevginin dilinin dünyanın dört bir tarafına ulaştığına bu gece şahitlik ediyoruz. Bu güzelliklere ve yaşatanlara minnet ve şükran ne kadar millet olarak bu günlerde güzel şeyleri duymaya ihtiyacımız vardı. Herkese teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı.

Ünlü Reklamcı Ali Taran, yarışmayı organize edenleri kutladı. Taran, "Bu bir yarışma değil olsa olsa Türkçe'nin bir gövde gösterisidir." dedi.

Bursa'da yapılan halk oyunları finalinde birinci olan Moldovya Ekibi'nin sunduğu folklor gösterisi de izleyenler tarafından büyük beğeni topladı.

Ardından Cem Karaca ve Barış Manço'nun TRT'de yayınlanan bir programda Aşık Veysel'in "Uzun İnce Bir Yoldayım" türküsüyle yaptıkları düet sinevizyon ekranlarından izletildi. Moğolistan'dan Bilgun Erdenedalay ve Arnavutluk'tan Andi Nika'nın katıldığı düet salonda duygu dolu anlar yaşanmasına sebep oldu.

Yaklaşık 3 saat süren finalde 21 çocuk parçalarını seslendirdi. Jurinin oylarıyla 6 grupta dereceye girenler tek tek açıklanıyor