Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Merkez Bankası şubat ayı ödemeler dengesi istatistiklerini yayımladı. Buna göre cari açık şubatta 2 milyar 610 milyon dolar oldu. Açık geçen yılın şubat ayına göre 1 milyar 233 milyon dolar yükseldi.

Cari işlemler dengesi, şubat ayında 2,61 milyar dolar açık verdi. Cari işlemler hesabının şubatta 2,45 milyar dolar açık vereceği düşünülüyordu. Yıllık cari işlemler açığı, 36,6 milyar dolardan 37,8 milyar dolara yükseldi.

Merkez Bankası verilerine göre;  şubat ayındaki 'açık'ta dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 122 milyon dolar artarak 2 milyar 65 milyon dolara yükselmesi, hizmetler dengesi kaynaklı girişlerin 984 milyon dolar azalarak 494 milyon dolara gerilemesi etkili oldu.

Analistlere göre, birincil gelir dengesinden kaynaklanan net çıkışların da 390 milyon dolar artarak 1 milyar 171 milyon dolar olarak gerçekleşmesi cari açıkta belirleyici faktörlerden.

Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise, bir önceki yılın şubat ayında 2 milyar 442 milyon dolar fazla vermişken, bu ayda 466 milyon dolar fazla verdi.

Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 561 milyon dolar tutarında azalarak 393 milyon dolara geriledi.

Bir önceki yılın şubat ayında 131 milyon dolar net çıkış kaydeden ikincil gelir dengesi kaleminde de bu ayda 132 milyon dolar net giriş kaydedildi.