Yani beşerî sermaye, verimliliği etkileyen eğitim harcamalarının ekonomik değeridir. Bu eğitimler arasında; yüksek öğrenim ve teknik eğitimler yer almaktadır. Bireyler bu eğitimlere yatırım yaparak iş gücü yeteneklerini geliştirmektedir. Bu sayede ekonomik gelişme sağlanırken aynı zamanda bireyler için de daha yüksek gelir imkânı oluşur.

Dünya üzerindeki ekonomilerin çoğunluğu değişen koşullarla birlikte hizmet odaklı ekonomiye dönüşmektedir. Dolayısıyla da beşerî sermayeye atfedilen önem artmaktadır. Çünkü hizmet odaklı ekonomilerde bireylerin bilgi ve tecrübelerinin durumu üretim faktörlerinin verimini arttırmaktadır.

Beşerî sermaye sonradan kazanılabileceği gibi doğuştan da gelebilmektedir. Bu özellikler sayesinde firmalar karlılıklarını arttırdığı gibi verimliliklerini de arttırmaktadır. Dolayısıyla çalışanların ücret değişkenlerini kişilerin beşerî sermaye değerleri belirlemektedir.

Yapılan araştırmalar doğrultusunda lise mezunu kişilerin, üniversite mezunu kişilerden daha düşük ücret aldığı saptanmıştır. Burada da kişinin kendi eğitimine yönelik yaptığı yatırımın gelir üzerindeki etkisi de açık bir şekilde görülmektedir. Sadece gelire etkisi de bulunmamaktadır. Beşerî sermayesine yatırım yapan kişiler daha fazla iş seçeneğine, fırsata ve kolaylıklara sahiptir.

Kendi beşerî sermayesine yatırım yapan kişiler bu yatırımın olanaklarından tek başına yararlanmaz. Toplum bir bütün olarak beşerî sermayesine yatırım yaptığı takdirde ülkenin vatandaşlarının eğitim düzeyi artar, yoksulluk ve suça olan eğilim iyi bir eğitim ile azalır.

Beşerî Sermayenin Temel Bileşenleri

·         Doğuştan gelen özellikler:
Kişilerin doğuştan gelmiş olan zekâ düzeyleri, yetenekleri, farklı alanlara olan eğilimleri, sağlığı ve fiziksel görünüşü beşerî sermayenin temel bileşenlerinden biridir. Daha yetenekli ve zeki olan kişiler, çalıştıkları kurumların verimliliğini büyük oranda arttırmaktadır.

·         Eğitim:
Kişiler gerek yükseköğrenim gerekse teknik eğitimlerle beşerî sermayesine katkı sağlamaktadır. En basit anlamda lise mezunu ve üniversite mezunu iki kişi arasında büyük fark vardır. Eğitimini en iyi şekillerde almış kişiler kendilerini geliştirmiş ve yetenek kazanmışsa firmanın

·         Okul kalitesi:
Okul kalitesini belirleyen başlıca unsurlar bulunmaktadır. Bunlar genel olarak eğitimin zorluğu ve kalitesi, okulun sahip olduğu sosyal düzey, akademik kadronun kalitesi ve okula kabul edilebilmenin zorluk düzeyi olarak sıralanabilir. Okul kalitesi, en izlenebilir beşerî sermaye bileşeni olmakla beraber, mezunların gelir düzeyinde de belirleyici olmaktadır. Yapılan araştırmalara göre kaliteli olarak kabul edilen okullardan mezun olan kişilerin meslek hayatlarında daha çok kazandıkları görülmüştür.

Bu bileşenlerin yanı sıra kişilerin aldıkları sertifikalar, çeşitli eğitimler, sahip oldukları teknik beceriler ve yabancı dil düzeyleri de beşerî sermaye için önemli olarak görülen unsurların başında gelmektedir. Kişilerin becerilerinin yanı sıra; çevresi, içerisinde yetiştiği aile, sosyal sınıf, coğrafi aidiyetler ve tecrübe gibi etkenler de beş