İsviçre'nin Davos kentindeki 50'nci Dünya Ekonomik Forumu ikinci gününde sürüyor.

Zirve için Davos'ta bulunan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen'in sorularını cevapladı.

Pekcan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

"Bu tip platformları ikili görüşmeler için avantajlı buluyoruz. Burada muhataplarımızla görüşeceğiz. 

(Ticaret savaşları) Son dönemde çok arttı. Bu artış ticaret savaşını başlatan gelişmiş ekonomilere de olumlu yansımıyor. Dünyada küresel büyüme azaldı. Küresel ticaret, yatırımlar azaldı, belirsizlikler arttı. Bütün dünya ekonomisi etkilendi. Dünya böyle bir trenddeyken biz başarılı bir dönem geçirdik. Bu artışa baktığımızda DTÖ'nün açıkladğı verilere göre dünyada ihracatı en çok artan ilk 50 ülkenin 2019'un 9'uncu ayı itibarıyla yüzde 2,7 azaldığını Türkiye'de 2,6 arttığını görüyoruz. Bu konjonktürü pozitife çevirmek için fırsatlarımız olduğuna inanıyoruz.


(ABD ile karşılıklı ek vergiler) ABD mart 2018'de ek vergi getirdi sonra iki katına çıkardı. Biz de denk düşecek şekilde ek vergi getirdik. Sanayicilerimizin etkilenmemesi için özel dikkat gösterdik. Tütün, viski, çeltik, otomotiv, ceviz, badem gibi ürünlere getirdik. ABD ek vergileri kaldırırsa biz de kaldırmaya hazırız."