Keskin Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan fabrikaya gelişinde Vali  Yunus Sezer, Belediye Başkanı Mehmet Saygılı ve protokol üyeleri tarafından  karşılanan Pakdemirli ve lyashenko, fabrikada montaj alanlarını gezerek  yetkililerden bilgi aldı.

Bakan Pakdemirli, gazetecilere yaptığı açıklamada, bugün sabah Karma  Ekonomik Komisyonu Toplantısı'nın yapıldığını belirterek, hem Türkiye'nin hem de  Belarus'un iki ülkede karşılıklı yatırımlarının olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Belarus'taki en büyük yatırımcı olduğuna ve bu anlamda  karşılıklı yatırımları birlikte izleme ve ticareti artırma kararı aldıklarına  dikkati çeken Pakdemirli, şöyle konuştu:

"Ticaretimiz 2014 ve 2015 yıllarında düşüş trendine girse de 2016'dan  itibaren iki ülkenin liderlerinin yakın yaklaşımları sayesinde ticaretimiz arttı.  Ticaretin yanında yatırımlar da arttı. Bugün burada Türkiye-Belarus-Azerbaycan  ortaklığıyla yapılan traktör fabrikasını Belarus Başbakan Yardımcısı ile ziyaret  ettik. Bu, geleceğe yönelik iki ülkenin yapacağı yatırımlarla ilgili çok umut  verici. Bu anlamda da karşılıklı yatırımları izlemeye devam edeceğiz. İki ülke  arasındaki ilişkilerin ve ekonomik faaliyetlerin artması konusunda gerekli  aksiyonları birlikte almaya karar verdik. Yarın da iki Cumhurbaşkanımızın  liderliğindeki toplantılarda ve ikili görüşmelerde birlikte olacağız."

Azerbaycan'ın da bu işin bir parçası olmasının kendileri için son  derece memnuniyet verici olduğunu vurgulayan Pakdemirli, "Bu ve bunun gibi yurt  dışı yatırımların Türkiye'de artmasını diliyoruz. Burada bu yatırım yapılırken  her türlü kolaylığı sağladık. Bundan sonra da gerek Belarus gerek Azerbaycan  gerekse diğer yabancı yatırımcılar için her türlü kolaylığı sağlarız. Şu anda  yatırım miktarı 10 milyon dolar ama safhalarda ayrılarak artarak edecek. Bu bir  başlangıç olduğu için bizim için yeterli. İnşallah büyüyerek gidecek bir yatırım.  İstihdama da büyük katkıları olacak. Yüzlerce kişi çalışıyor olacak. En son  haliyle bin kişiye yakın insan çalışıyor olacak. Bu anlamda da Kırıkkale ve bölge  halkına katkı verici olacak." diye konuştu.

"2 yıl sonra burası çok iyi bir iş gücü ve yeni iş imkanları  yaratacak

Belarus Başbakan Yardımcısı Igor lyashenko da şu anda burada ortak  üretim olarak kurulmuş fabrikada iki traktör modelinin üretiminin yapılacağını  aktardı.

Bu modellerin dünyada çok iyi test edilmiş ve çok iyi traktörler  olduğuna dikkati çeken lyashenko, şunları kaydetti:

"Traktörler 120 ile 200 beygir gücünde motorların kullanıldığı  modeller olacak. İlk aşamada bu fabrikada montaj düşünülüyor ama 2 yıl içerisinde  burada yüzde 30 üretimin yerleştirilmesi planlanıyor. 2 yıl sonra burası çok iyi  bir iş gücü ve yeni iş imkanları yaratacak. Şu anda Türk işçiler ve uzmanlar  traktör üretimi için gerekli eğitimleri alıyor. Zamanla burada çok güzel ve  genişletilmiş bir üretim olacak. Yedek parça konusunda Türkiye çok güçlü olduğu  için çok rahat bir şekilde yerleştirme yapılacak. Bu traktörlerin fiyatları  normal piyasa fiyatlarından 10 bin dolar daha düşük olacak. Bu da tabi ki Türk  çiftçiler için çok güzel bir haber. Türk üreticilerine ve buradaki fabrikaya esas  tavsiyem mutlaka Türkiye'nin pek çok noktasında servis ve bakım noktası bulunsun.  Çünkü Türk üreticinin buna çok ihtiyacı oluyor."

lyashenko, "Tüm bu yatırımların karşılıklı olması için gerekli  çalışmaları yürütüyoruz. Türk iş adamlarını otomotiv yan sanayi ve boya üretimi  başta olmak üzere Belarus'a davet ediyorum. Bu fabrikada üretilen tüm traktörler  Türk çiftçilerin çok hoşuna gidecek. İlk traktörün indirimli bir şekilde Bakan  Pakdemirli'ye verilmesini talep edeceğim." dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Pakdemirli ve Başbakan Yardımcısı  lyashenko traktöre binerek basın mensuplarına poz verdi. Keskin'de 10 milyon dolar yatırımla kurulan fabrikanın tam kapasiteye  ulaştığında 100 milyon dolar yatırım bedeline ulaşması bekleniyor. Fabrikada  traktör, kule vinç ve ağır tonajlı hidrolik pres üretilecek. 15 bin metrekare  kapalı alana sahip fabrikanın yılda bin 200 traktör üretim kapasitesine sahip  olması bekleniyor.