Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün Kırgızistan Dışişleri Bakanı Çingiz Aydarbekov ile Türkiye-Kırgızistan Ortak Stratejik Planlama Grubu 3. Toplantısı'nın ardından ortak basın toplantısında Doğu Akdeniz sondaj çalışması ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Bakan Çavuşoğlu, "Artık sismik araştırma bitmiştir. Sondaj çalışmalarına başlayacağız. 2. gemimizi de bölgeye gönderiyoruz" ifadelerini kullandı.

Hürriyet Gazetesi Lefkoşa temsilcisi Ömer Bilge ise Lefkoşa'dan şunları söyledi:

“Doğal gaz krizi yeni bir olay değil, uzun yıllardır devam ediyor. Türkiye ve KKTC, çok uzun yıllardır Kıbrıslı Rumları "Tek başınıza buralarda sondaj yapıp uluslararası şirketlere kiralamayın" uyarısında bulunuyor ve özellikle Kıbrıslı Türklerle işbirliği çağrısı yapıyordu. Rumlar boş durmadı aradan geçen zamanda. Sadece kendi başlarına değil, İsrail ve Mısır'ı da yanlarına alarak sondajlara devam etti. İşte Türkiye bugüne kadar yapmış olduğu uyarılara son verdi ve harekete geçti. Türkiye'nin yeni satın almış olduğu Fatih Cuma günü Alanya açıklarından yola çıktı ve Kıbrıslı Rumların tam dibine adanın en batısına 60 kilometre açıklarına yanaştı ve sondaj çalışmalarının hazırlıklarına başladı. Tabi Rumları da ayağa kaldırdı. Hem Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler, Rusya, Amerika ne kadar petrol şirketi varsa Türkiye'ye karşı harekete geçmelerini istedi. Türkiye'nin burada duruşu önemli. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, hem KKTC ziyaretlerinde hem de Ankara'da hem de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin herhangi bir sondaj çalışmalarına ara vermeyeceğini ve geri adım atmayacağını belirtti. Bugün Rum tarafında çok fazla konuşuluyor ve büyük bir panik halindeler.”

Son dakika... Bakan Çavuşoğlu duyurdu: İkinci gemimizi de bölgeye gönderiyoruz

Ne olmuştu?