Albayrak'ın yogˆun temaslarında ana gu¨ndem yeni ekonomi paketi olurken, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ile de bir go¨ru¨s¸me gerc¸ekles¸tirdi. Albayrak'ın programının ilk gu¨nu¨nde go¨ru¨s¸melerini go¨lgelemek ic¸in yapılan haberlere ragˆmen, ikinci gu¨nde de ekonomi diplomasisi hız kesmedi.

Bakan Albayrak'ın Vas¸ington temasları birebir yatırımcı toplantıları ile bas¸ladı. Albayrak, ilk olarak 8 trilyon doların u¨zerinde varlık yo¨neten Eaton Vance, Carlyle Group, Alliance Bernstein, Blackrock, Bluebay Asset Managment, PIMCO ve Goldman Sachs Asset Management gibi ku¨resel fonlarla, aralarında bas¸kanlarının da oldugˆu u¨st du¨zey yo¨neticileri ile go¨ru¨s¸meler gerc¸ekles¸tirdi. Burada, muhataplarının tu¨m sorularını yanıtlayan Albayrak, o¨zellikle yeni yapısal do¨nu¨s¸u¨m paketi ile ilgili bilgi verdi.

O¨zellikle banka bilanc¸olarını gu¨c¸lendirecek ve aktif kalitelerini artıracak adımlar ile, Tu¨rkiye'ye 5 yılda milli gelirin yüzde 10'undan fazla kaynak sagˆlayacak tasarruf stratejilerini anlattı. Albayrak, daha fazla detayın kısa su¨re ic¸erisinde ilgili kurumlar tarafından kamuoyu ile paylas¸ılacagˆını ifade etti. Albayrak ilk gu¨n ayrıca, Avrupa I·mar ve Kalkınma Bankası Bas¸kanı Suma Chakrabarti ve heyeti ile de Bankanın Tu¨rkiye yatırımları ile ilgili bir toplantı yaptı.

6 AYLIK PERFORMANSINIZ TAKDI·RE S¸AYAN

Albayrak'ın go¨ru¨s¸melerinde son 6 aylık su¨re ic¸erisinde yas¸ananlar da masaya yatırıldı. Edinilen bilgilere go¨re, bir yatırımcı, "Agˆustos ayından sonra Tu¨rkiye'nin bu zorlu virajı do¨nebilecegˆini du¨s¸u¨nmu¨yorduk" ifadelerini kullanırken, bir bas¸ka yatırımcı ise, "Ortaya koydugˆunuz 6 aylık performans takdire s¸ayan. Bu bas¸arılı performans piyasalar ac¸ısından c¸ok o¨nemli mesaj ve kredi oldu" s¸eklinde konus¸tu. Bakanlık kaynakları toplantılarla ilgili, "Oldukc¸a verimli gec¸ti. Elbette o¨ne c¸ıkan konu yeni reform paketi oldu. Yatırımcılar bu paketle yakından ilgilendi. C¸ok fazla detay o¨gˆrenmek istediler. Bakanımız, verilen taahhu¨tleri hayata gec¸irecekleri mesajını c¸ok net verdiler. Bazı konularda detaylar da paylas¸tılar. Son derece faydalı oldu. Tu¨m konular samimi bir s¸ekilde ele alındı" degˆerlendirmesinde bulundu.

JP MORGAN TOPLANTISINA BU¨YU¨K I·LGI·

Bakan Albayrak'ın Pers¸embe gu¨nu¨ gerc¸ekles¸tirdigˆi bir digˆer program ise JP Morgan tarafından du¨zenlenen yatırımcı toplantısı oldu. Ayakta bile yer bulmakta zorlanılan toplantı ic¸in "Uzun zamandır bu kadar kalabalık toplantı gerc¸ekles¸medi" ifadeleri kullanıldı. Bu toplantıda Albayrak, YEP hedefleri ve gerc¸ekles¸meleri, Tu¨rkiye'nin borc¸ yapısı, yeni reform paketi bas¸ta olmak u¨zere genis¸ kapsamlı bir sunum yaptı. Ayrıca soruları da yanıtlayan

Albayrak, Tu¨rkiye'nin I·MF'ye ihtiyacı olmadıgˆı mesajını bir kez daha net bir s¸ekilde ortaya koydu.

FT VE REUTERS GO¨LGELEYEMEDI·

Kaynakların oldukc¸a verimli ve kapsamlı olarak degˆerlendirdigˆi bu toplantılardan hemen sonra o¨nce Reuters ardından Financial Times tarafından dogˆrudan Albayrak'ın programlarını hedef alan, yapılan c¸alıs¸maları karalayan ve algıyı bozmaya c¸alıs¸an haberler servis edildi. Bakanlık kaynaklarının, "Gazetecilik ilkeleri ile bagˆdas¸mayan ve gerc¸ek dıs¸ı" olarak nitelendirdigˆi haberlere ragˆmen Albayrak'ın programlarının ikinci gu¨nu¨ de oldukc¸a yogˆun gec¸ti. I·ki yabancı basın kurulus¸u da programların ic¸eriklerine ilis¸kin c¸arpıtma haberler yapmıs¸, gazetecilik ilkeleri ile bagˆdas¸mayan haberlerinde Bakan Albayrak'ı hedef almıs¸tı. Yapılan algı operasyonu ile, Tu¨rkiye ekonomisinin kırılganlıgˆı artırılmak ve yatırımcıların bakıs¸ ac¸ılarının bozulmasını sagˆlamak hedeflenmis¸ti. Aynı kurulus¸lar, Agˆustos ayında da Tu¨rkiye ic¸in felaket senaryoları c¸izmis¸, dengelenme su¨recinin bas¸arısının ardından ise sessizligˆe bu¨ru¨nmu¨s¸lerdi.

ABD I·LE C¸OK O¨NEMLI· GO¨RU¨S¸ME

Resmi programlarında Tu¨rkiye'nin gu¨ndemdeki konulara bakıs¸ını anlatan Albayrak, c¸ok o¨nemli bazı go¨ru¨s¸meler gerc¸ekles¸tirdi. Bu go¨ru¨s¸melerin en o¨nemlisi ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ile yapılan go¨ru¨s¸me oldu. Edinilen bilgiye go¨re, toplantıda iki u¨lke arasındaki ekonomik is¸birligˆini artırma hedefine yo¨nelik adımlar konus¸uldu. Albayrak daha Cuma gu¨nu¨ ayrıca, Fitch Kredi Derecelendirme Kurulus¸u yetkilileri ile de bir toplantı yaptı. Albayrak Cuma gu¨nu¨ son olarak Tu¨rkiye tarafından temsil edilen IMF u¨lke grubu yemegˆinde, Avusturya, Belarus, C¸ek Cumhuriyeti, Macaristan, Kosova, Slovakya ve Slovenya'nın Finans Bakanları ile Merkez Bankası Bas¸kanları'nı agˆırladı.

TAI·K'TE FI·RMALARA SESLENECEK

Albayrak'ın Cumartesi gu¨nu¨ programı resmi go¨ru¨s¸melerle devam etti. G20 ve Du¨nya Bankası toplantılarına katılan Albayrak, burada muhatapları ile go¨ru¨s¸melerini su¨rdu¨rdu¨. Albayrak son olarak, Tu¨rk Amerikan I·s¸ Konseyi'nde ABD'li dev sanayi s¸irketlerinin ve yatırım fonlarının u¨st du¨zey yo¨neticilerine hitap edecek.