Avrupa’ya ihracat yapmak; ülkemizdeki üreticilerin hemen hepsinin başlıca işletme hedeflerinden birisi. Tabii bunu gerçekleştirebilmek için sadece ürünlere sahip olmak yeterli değil. İhracat yapmak ve mevcut ihracat potansiyelini arttırmak için neler yapabileceğimizi; Veri analisti ve iletişim tasarımı uzmanı Ömer Yoluk’tan dinliyoruz.

Avrupa, bizim de kısmen parçası olduğumuz ve ihracat hacmimizin büyük kısmını gerçekleştirdiğimiz bir coğrafya. Avrupa Birliği üyesi ülkelerle aramızda gümrük birliği ve standart birliği antlaşmaları kapsamında son derece kolay ticaret yapabiliyoruz ki, bu operasyonel yükü de ciddi şekilde azaltıyor. 

Tüm bunların yanında Avrupa ülkeleri, bizim ürünlerimizi satın almak konusunda son derce istekli. Zira Türk üretimi ürünler, Uzak Doğulu rakipleri ile hemem hemen aynı fiyat standardından yer almakla birlikte, kalite bakımından çok daha üst seviyede yer alıyor.

Ancak küçük bir sorun var ki; Türk üreticilerin büyük kısmı, ihracat fikrine dahi henüz tam anlamıyla hazır sayılmaz. Geçmiş deneyimler üreticileri bu yönde çaba sarf etmekten haklı olarak alıkoyuyor. Zira geleneksel yöntemleri kullanarak Anadolu tarım üreticisi veya orta ölçekli sanayi üreticisinin Avrupa’ya ihracat yapması oldukça zor. Genellikle bu üreticiler yurt içinde satış yapıyor veya aracılara ihraç edilmek üzere düşük fiyatlarla ürün satıyor. Bu da aslında üreticinin kazancının ok daha düşük olmasına yol açıyor. 

Ne üretiyor olursanız olun, eğer ürünlerinizin ihracat kısıtlaması yok ise Avrupa’ya ihracat yapabilirsiniz. Bunun için ne dev bir şirket olmanız, ne de büyük ihracat ve pazarlama ekiplerine sahip olmanız gerekmiyor. Dijital medya araçları size Avrupa’nın herhangi bir ülkesindeki son kullanıcıya dahi ürün satabilme fırsatını sunuyor.

Mevcut şartlarda ihracat yapan üreticiler ise sahip oldukları operasyonel kabiliyeti dijital pazarlamanın gücü ile birleştirdiklerinde marjinal bir pazara erişebilirler. Özellikle mevcut bir marka bilinirliğiniz var ise bunu geliştirerek, hedef pazarda rakiplerinizin önüne geçebilirsiniz.

Türkiye’den Avurpaya ihracat yapıyor olsanız da değerlendirebilirsiniz. Avrupalılar Türkiye’nin coğrafi yakınlığı nedeniyle bizden ürün alma fikrine daha yakındır. Pekiyi bu araçlar nelerdir be nasıl etkin şekilde kullanabiliriz?


Hangi Dijital Medya Araçları ile Avrupa’ya İhracatı Artıracak Pazarlama Çalışmaları Yapılabilir?

Kısacası; dijital pazarlama ile Avrupa’ya ihracatı artırmak için elinizde onlarca enstrüman geçer. Bu enstrümanları uzmanlar tarafından yönetilir hale getirirseniz, yani uzman bir ekiple Avrupa’ya ihracat pazarlaması yaparsanız, mevcut satışlarınızı misli ile arttırabilir ve hatta hiç ihracat yapmıyor iken, ihracat yapan bir üretici konumuna kolayca yerleşebilirsiniz.