Güney Koreli otomobil üreticisi Hyundai ve bağlı kuruluşu Kia'nın Apple'ın otonom aracını üreteceği söyleniyordu. Söylentilerin ortaya çıkmasından sonra hisseleri fırlayan Kia cephesindene bugün resmi açıklama geldi. Apple Car görünüşe göre başka bahara kaldı.

Apple'ın Hyundai ve Kia ile Apple Car hakkındaki görüşmeleriyle ilgili haberlerin ardından, Hyundai ilk açıklamayı yaptı. Bir dönem Apple ile konuştuklarını ancak bir anlaşmaya varılmadığını bu yüzden görüşmelerin sonlandırıldığı açıklandı.

Açıklamada Hyundai ve Kia, iki firmanın sürücüsüz elektrikli otomobil geliştirme konusunda birden fazla ekipten talep aldığı, ancak görüşmelerin ilk aşamalarında olduğu için herhangi bir karar verilmediği ifadelerine yer veriliyor. Bu açıklamadan sonra Hyundai'nin hisselerinin yüzde 8.4 ve Kia'nın hisselerinin ise yüzde 14 düştüğünü belirtelim.



İki otomobil üreticisinin Ocak ayında Apple ile Apple Car hakkında görüşmelerde bulundukları doğruluyor. Ancak bu olayın sızmasının Apple tarafından hoş karşılanmadığının da altı çiziliyor. Apple sırf bu sızıntı ortaya çıktı diye bile Hyundai ve Kia ile işbirliği yapmamış olabilir. Apple'ın vardır öyle huyları.

Görüşmeler yapılırken, Hyundai'nin 2024 yılına kadar 100.000 otomobil üretmek amacıyla Gürcistan'da Kia tarafından kontrol edilen bir fabrikayı tesis etmeye hazırladığı söyleniyor. Apple bu proje için sözde 3.6 milyar dolar ödeyecekti.

Ancak beklenen olmadı ve Apple ile Hyundai ve Kia anlaşamadı. Bu yüzden bu proje artık rafa kalktı. Apple'ın otonom aracı için şimdilerde kiminle anlaşacağı bilinmiyor.