Görme engelli Orhan Öztunç 2016 yılında Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı’na girdi. 81.82 puan alan Öztunç, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne atandı. Ancak Ankara Büyükşehir Belediyesi Arşiv Araştırma Komisyonu Öztunç’un atamasını uzunca bir süre bekletti sonra ise reddetti. “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Devlet Personel Başkanlığı’na” başvuran Ankara Büyükşehir Belediyesi, Öztunç’un arşiv araştırmasında olumsuzluklar olduğunu ve ne yapılması gerektiğini sordu.

Cumhuriyet gazetesinden Seyhan Avşar'ın haberine göre Başkanlık ise ilgilinin yapılan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonucunda güvenlikle ilgili konularda bir kayda ulaşılmamasına rağmen, birini derece yakınlarının (anne, baba, kardeş) FETÖ/PDY- PKK/KCK örgütüne müzahir şahıslar ile ilişkili olduklarına dair bilgiler elde edildiği ancak kararın Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından verilmesi yönünde görüş bildirdi. Belediye ise Öztunç’un atamasını reddetti.

 Bunun üzerinde Öztunç, Ankara 16 İdare Mahkemesi’nde atamasının uygun olmadığına dair verilen kararın iptali için dava açtı. Ancak bu kez mahkeme Öztunç’un güvenlik sorulşturması ve arşiv kayıtları sonucunda TKP/Kıvılcım terör örgütü ile irtisaklı olduğunu ifade eden istihbari nitelikteki bilgi mevcut olduğunu belirterek davayı reddetti. Öztunç ise kararı İstinaf Mahkemesi’ne taşıdı. Belediyenin ve mahkemenin verdiği kararlara tepki gösteren Öztunç, “Engelli bir yurttaşım. Engellim var evet ama asla bunun arkasına sığınmadım. Benim ne törörle, ne de terörristle uzaktan yakından alakam olmadı, olamaz. Yaşadığım zorlukları ve acıları unutmaya çalışırken bana yaşatılan bu acı beni derinden yaraladı. Çağrım şu, ölüme terk edilmektense ötenazi talep ediyorum. Daha fazla diyecek birşeyde bulamıyorum.”