Otobüs firmaları, 31 Mart 2019 Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde özellikle muhtar ve ilçe belediye başkanlığı rekabetinin öne çıktığını, bu nedenle büyükşehirlerde yaşayanların genellikle oylarını küçük beldelerde, köylerde ve ilçelerde kullanmayı tercih ettiğini dile getirdi. Aynı yoğunluk uçak seferleri için de geçerli. İstanbul'daki 3 havalimanı da uçak firmalarının yoğunluklarına sahne oluyor. Üstelik artan talep fiyatları da tavana çıkarıyor. İstanbul'dan pek çok şehre direkt uçuşlar dolarken, kalan aktarmalı uçuşlar ise çok yüksek fiyattan satışta bulunuyor.

ADAYLAR DA KİRALIYOR

Firmalar; son iki mahalli seçimde özellikle muhtar adaylarının ‘artan sosyal hakları' nedeniyle seçilmek için büyük rekabet içinde olduklarına dikkat çekerken, bu nedenle büyükşehirlerde yaşayan akrabalarının oylarını memlekette kullanmaları konusunda da çalışmalar yaptıklarını anlattı. Yanı sıra aynı sistem ilçe belediye başkan adayları tarafından da kullanılıyor. Otobüs firmalarının verdikleri bilgilere göre, küçük şehirlerde ilçe belediye seçimlerinde aday olanlar da bu firmalardan otobüs kiralayarak, akrabalarının oy kullanmasını ve ardından yaşadıkları şehirlere dönmelerini sağlıyor.

'ÖLÜ SEZONA İLAÇ GİBİ GELDİ'

Büyük İstanbul Otogarı'nda günlük 1600-1700 sefer yapılırken, bu sayı bir süredir otobüsle yolculukların azalması nedeniyle 1000 sefere kadar düştü. Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Başkanı Birol Özcan, böyle bir dönemde mahalli seçimlerin ‘ilaç gibi geldiğini' söyledi. Küçük iller, ilçeler ve beldelere yönelik talebin daha yoğun olduğunu vurgulayan Özcan, "Oy kullanmak için memleketlerine gidecek yolcular, birkaç gün önceden gidip oy kullanıp dönecek şekilde bir program yapıyor. Bu nedenle özellikle bazı bölgelere ek seferler de açıldı. Günlük sefer sayımız yine iyi günlerine döndü. Firmalarımız kimseyi yolda bırakmaz. Bilet bulamamak gibi bir sorun şimdilik yok, olursa da mutlaka çözümler oluşturulur" diye konuştu.

MEMLEKETE DÖNÜŞ BAŞLIYOR

TOFED Başkanı Birol Özcan, seçimlerin ardından ise Nisan ve Mayıs aylarıyla birlikte yine büyükşehirlerde yaşayanların memleketlerine ve yazlık bölgelere gidişlerinin başlayacağını dile getirdi. Özcan, "Böylece otobüs firmalarımız için yoğun günler devam edecek. Doluluklar güzel bir düzeyde seyredecek. Pek çok insan köyüne, memleketine giderken; pek çoğu da birkaç ay kalmak için bahar aylarından Eylül-Ekim dönemine kadar yazlık bölgelere gidecek. Bu dönemlerde insanlar daha çok seyahat halinde oluyor. Otobüs seyahatlerine olan ilgi de devam ediyor" dedi. (Milliyet)