Türkiye ekonomisinin 2010 yılı sonuna yönelik geçmiş yıllarda tahmin yapan yerli ve yabancı kuruluşların neredeyse tamamına yakını yanıldı.

Türkiye ekonomisi 2010 yılı sonunda hem yerli hem uluslararası veriler ortaya konulduğunda müthiş bir sıçrama ile herkesi yanılttı. 2010 sonunda ekonomi nasıl olacak yönünde geçmiş yıllarda tahminlerde bulunan yerli ve yabancı kuruluşlar, daha yıl bitmeden “çuvallama”nın verdiği telaşla öngörülerini revize etmek zorunda kaldı. Ama ekonomiye bakışlarının darlığından olsa gerek, revizeler bile gerçeklerin uzağında kaldı. Geçmiş yıllardan Türkiye ekonomisinin 2010 sonuna bakan ve en fazla çuvallayan kuruluşların başında TÜSİAD geliyor. 21 Kasım 2009 tarihinde Türkiye"nin 2010"una bakan TÜSİAD, OECD"nin yüzde 3.7 büyüme öngörüsünden de kötümser bir tablo ortaya koyarak, “Türkiye 2010 sonunda yüzde 2.7 olarak büyüyecek” diyor. TÜSİAD bu kötümser tahminine gerekçe olarak ise, “Çünkü krizden çıkış çok yavaş olacak” değerlendirmesinde bulunuyor.

Bir yıl sonra tashih ettiler

TÜSİAD bir raporla sabitleştirdiği bu kötümser tabloyu yaklaşık bir yıl sonra 14 Ekim 2010 tarihinde resmî bir açıklama ile tersine çevirdi. Bir yıl önce “Türkiye 2010 sonunda yüzde 2.7 büyür” diyen TÜSİAD, bir yıl sonra 2010 içerisinde yüzde 5.5 olarak ilan ettiği büyüme rakamlarını ikinci kez revize etti. TÜSİAD bu sefer büyüme tahminini yüzde 5.5"ten de yukarı çekerek yüzde 7"ye çıkardı. Önce “Türkiye krizden çok yavaş çıkacak” diyen TÜSİAD bir yıl sonra yayımladığı raporda bu sefer, “Türkiye beklentilerin üzerinde bir performans sergiliyor” demek zorunda kaldı.

MÜSİAD bile yanıldı

TÜSİAD"ın hükümetin ekonomik politikalarına yönelik en baştan beri muhalif tavrı hep bilinse de bir tek onlar mı yanıldı? Örneğin hükümetin yakınlarında gezinen MÜSİAD bile ekonomik öngörülerinde tam isabet sağlayamadı.

MÜSİAD, 2010 yılı sonu için büyüme tahminini yüzde 4-5 aralığında öngördü. İşsizliği de yüzde 13 olarak hesapladı.

İşsizliğe böyle kötümser bakanlardan biri de TİSK oldu. 30 Haziran 2010 tarihli raporunda TİSK, işsizliği yıl sonu itibariyle yüzde 14.6 olarak öngördü . Kendisine Dünya Bankası ve IMF"yi dayanak alan TİSK, büyüme tahminlerinde de bulundu. Kendi büyüme öngörüsünü açıklamayan TİSK, “Dünya Bankası"na göre 2010 sonunda yüzde 3.3, IMF"ye göre yüzde 3.7 büyüyeceğiz” diyerek kestirip attı. Yani bugünlerde gerçekleşmesi beklenen büyüme rakamlarının yarısında kaldı.

Bankacılardan kötü tablo

Ya CNBC-e TV"de biraraya gelen Türkiye"nin önde gelen banka müdürlerinin yaptığı tahminlere ne demeli? Türkiye İş Bankası Genel Müdürü ve Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince, Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, Türk Ekonomi Bankası Genel Müdürü Varol Civil ve Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Faik Açıkalın, 2009 yılı sonunda CNBC-e Tv"de Servet Yıldırım ile Mahfi Eğilmez"in programına katıldı ve çeşitli tahminlerde bulundu. (taraf)