Sosyal Bilimler Araştırmaları Derneği (SOBİAD) tarafından düzenlenen "Yönetim ve Ekonomi Bilimleri Konferansı" Kuşadası Pine Bay Otel'de hafta sonu gerçekleştirildi. İşletme, organizasyon, uluslararası ilişkiler, yönetim ve ekonomi bilim alanları ile alt disiplinleri dahilinde çalışma yapan bilim insanlarını bir araya getiren konferansın bu yıl üçüncüsü düzenlendi. Konferansa Türkiye'nin çeşitli üniversiteleri, bilim ve iş çevrelerinden geniş katılım oldu.
Türkiye'nin en başarılı konferans organizasyonlarından biri olan konferansa yaklaşık 200 bilim insanı katılıyor. Konferansın amacı; yönetim ve ekonomi bilim alanlarındaki son gelişmeler ve yeni çalışmalarla ilgili bilgi paylaşımı olarak açıklanırken, SOBİAD Başkanı Coşkun Can Aktan ve SOBİAD Genel Koordinatörü Özlem Özkıvrak'ın çabasıyla gerçekleşen konferans kapsamında bu yıl 29 paralel oturum gerçekleştirildi.
Konferansın bu yılki konuk konuşmacıları ise Japonya Doshisha Üniversitesi Siyaset ve Yönetim Bölümü Öğretim Üyesi Hiroaki Miyoshi ile Pakistan Ticaret Yönetimi Enstitüsü Ekonomi ve Finans Bölümü Öğretim Üyesi Naved Ahmet oldu.
Dokuz Eylül Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, Fatih Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Çankaya Üniversitesi, Adnan Menderes Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Beykent Üniversitesi, Dumlupınar Üniversitesi, Uşak Üniversitesi, Osman Gazi Üniversitesi ve Kocaeli Üniversitesi'nin yanı sıra Türk Telekom, European Business School of London ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı gibi çeşitli kurum ve kuruluşlardan gerek konuşmacı, gerekse izleyici olarak yoğun katılım gerçekleşen konferans iki gün sürdü.
Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Fatma Tüfekçi'nin yönettiği "Finansal İktisat ve Finansal Piyasalar" konulu ilk oturumun ardından ilk gün sırasıyla; "Marka ve İtibar Yönetimi", "Uluslararası İlişkiler ve Dış Politika", "Turizm Ekonomisi ve Turizm Yönetimi", "Eğitim Yönetimi", "Feminist İktisat, Yerel Demokrasi, İktisadi Düşünce ve Avrupa Birliği", "Emek Piyasaları ve Çalışma Ekonomisi", "Aile İşletmeleri ve Kurumsal Yönetim", "Ekonomik Büyüme ve Göç Ekonomisi", "Siyaset Bilimi, Kamu Yönetimi ve
Yerel Yönetim", "Girişimcilik", "Kamu Ekonomisi-Çevre Ekonomisi", "Para Ekonomisi ve Bankacılık" ile "Sigortacılık, Finans ve Fon Yönetimi" konularında oturumlar gerçekleşti.
Konferansın ikinci gününde ise "Bilgi Yönetimi, e-ticaret ve e-devlet", "Örgütsel Davranış", "Kamu Maliyesi", "Değişim Yönetimi, Stratejik Yönetim, Entelektüel Sermaye ve Duygusal Zeka", "Dış Ticaret", "Turizm ve Otel İşletmeciliği", "Pazarlama", "Uluslararası İlişkiler ve Dış Politika", "Yabancı Sermaye, Finansal Piyasalar ve Borç Yönetimi", "Bölgesel İktisat, Kriz Ekonomisi ve Küresel Kriz", "Kurum Kültürü ve Liderlik", "Kamu Tercihi ve Kurumsal İktisat", "İnsan Kaynakları Yönetimi", "Pazarlama Felsefesi ve Mobil Pazarlama" konularında oturumlar yapıldı.
Bu arada, Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyesi Gülnil Aydın'ın yönettiği "Marka Yönetimi ve İtibar Yönetimi" konulu oturuma katılan Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Görevlisi Nihan Özgüven, "marka değeri" konusunda önemli bilgiler verdi ve global markaların değerlendirmesini yaptı. Farklı üniversitelerden öğretim üyeleri ile birlikte çalıştığı için global markalar konusunda yaptığı çalışmada sadece pazarlama değil iktisat, finans gibi konunun farklı boyutlara taşındığını açıklayan Nihan Özgüven, marka kavramı ile ilgili bilgi verdi. Marka savaşlarının yaşandığı günümüz dünyasında, marka yaratmak ve ona değer katmak için uzun bir planlama sürecine ihtiyaç bulunduğunu anlatan Nihan Özgüven, marka değerinin işletmelerin en önemli varlıklarından biri olduğunu ifade etti. "Marka, tüketicinin ürün ve hizmete ilişkin düşüncesini yansıtırken, işletmeler arasındaki rekabette ön plana çıkan unsur olmaktadır" diyen Özgüven, marka değeri bileşenleri konusunda bilgiler ve global markalardan örnekler verdi.