AYDINPOST/ERCAN DOLAPÇI-CHP'nin 'Çatı Aday' olarak ismini açıkladığı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e daha yakın olmasına rağmen Başbakan Tayyip Erdoğan'a da uzak olmayan bir isim. Erdoğan-Gül yönetiminin önerisiyle, 2005 yılında İslam Konferansı Örgütü (İKÖ)'ye Genel Sekreter seçildi. 9 yıllık görevi bu yıl bitti ve Mısır politikasında Erdoğan'a göre daha temkinli açıklamalarıyla son zamanlarda Erdoğan'la arası soğudu.

İhsanoğlu kimdir?

İslâm İşbirliği Teşkilatı eski Genel Sekreteri de olan İhsanoğlu, 1943 yılında Mısır'ın başkenti Kahire'de doğdu. İhsanoğlu, Mısır Ayn Şems Üniversitesi Fen Fakültesi'nden mezun olduktan sonra meşhur El Ezher Üniversitesi'nde akademik hayata başladı. İhsanoğlu, her iki üniversitede Osmanlı kültürü ve edebiyatı ile ilgili araştırma ve eğitim çalışmaları yaptı. 1974'te Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi'nde doktorasını tamamladıktan sonra, İngiltere'de Exeter Üniversitesi'nde doktora sonrası çalışmalar yaptı. 

Gül de Exeter mezunu 

Exeter, İngiliz devleti ve istihbarat teşkilatına adam yetiştirmesiyle ünlü. Buradan mezun olanlar, ülkelerinde önemli mevkilere getirilerek İngiltere'ye yakın duruyorlar. İngiliz istihbaratı ve Chatham House ile ilişkisi bilinen bu üniversitede okuyanlar arasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası’nın eski Başkanı Durmuş Yılmaz, Şükrü Karatepe ve Gül’ün oda arkadaşı Fehmi Koru da var.. ABD Başkan Obama tarafından Beyaz Saray’da ağırlanan ilk İKÖ Genel Sekreteri unvanını aldı. 

9 yıl görev yaptı 

1984 yılında profesör olan İhsanoğlu, 24 yıl boyunca İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) İslâm Tarihi, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi'nin genel direktörlüğünü yürüttü. Bu görevinin yanısıra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi Bölümü ile Türk Bilim Tarihi Kurumu'nun başkanlığını ve İstanbul Üniversitesi Bilim Tarihi Müze ve Dokümantasyon Merkezi Müdürlüğü görevlerinde bulundu. 1 Ocak 2005'te devraldığı İKÖ genel sekreterliğini 2014 yılında İyad bin Emin Madani' ye devretti. Devlet Üstün Hizmet Madalyası sahibi olan İhsanoğlu, evli ve 3 çocuk babasıdır. İhsanoğlu’nun bilim tarihi, Türk kültürü, İslam dünyası ve Batı dünyası ilişkileri ve Türk-Arap ilişkileri hakkında değişik dillerde çok sayıda kitap, makale ve tebliği bulunuyor.

Babası da El Ezherli 

İhsanoğlu'nun babası Yozgatlı müderris İhsan Efendi, 1924 yılında İstanbul'dan Kahire’ye gitti. El Ezher’den mezun olduktan sonra, Mısır Osmanlı Arşivleri’nde çalışmaya başladı. Ayn Şems Üniversitesi Şarkiyat Bölümü Türk Dili ve Edebiyatı Kürsüsü’nü kurdu. Rodoslu bir Türk olan Saniye Hanım’la evlendi ve 1943 yılında da Ekmeleddin İhsanoğlu doğdu. Baba İhsanoğlu 1961 yılında da hayatını kaybetti. Baba İhsanoğlu, 1936 yılında Mehmet Akif'in teslim ettiği Kur'an'ın çevirilerini yine Akif'in vasiyeti üzerine yaktığı iddia edildi.

Onun döneminde Suriye Teşkilat'tan çıkarıldı

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) toplantısının 15 Ağustos 2012 günkü oturumunda, Suriye’nin örgüt üyeliği askıya alındı. Cezayir ve İran üyeliği askıya alma karşı oy kullandı. Suriye’nin İİT üyeliğinin askıya alınmasıyla ilgili konuşan Teşkilat Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Suriye’de yaşanan mevcut durumun faturasını Beşar Esad yönetimine kesti. İhsanoğlu, bölgeye barış ve huzur gelmesi yönündeki dileklerini dile getirdi ve İslam ülkelerinin bu kararla Suriye’ye “güçlü bir mesaj” verdiklerini kaydetti.

İhsanoğlu'nun Mısır açıklaması

Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in devrildiği günlerde yaşananları Hürriyet Gazetesi’ne değerlendiren İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, şunları söyledi: “Yaşanan gelişmeler Ortadoğu’da köklü bir değişim zamanının geldiğini işaret ediyor. Artık hiçbir Ortadoğu ülkesi bir önceki durumu devam ettirme lüksüne sahip değil” (Aydınlık, 6 Şubat 2011)

Mısır'da diyalog önerdi 

Mısır'da Mursi'nin halk hareketiyle devrilmesinden sonra Başbakan Erdoğan, Mısır'a karşı politikasını değiştirdi ve sert açıklamalarıyla Mursi'ye desteğini sürdürdü. Halk hareketini 'darbe' olarak nitelendirdi. Bu dönemde İslâm İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri İhsanoğlu “Mısır’ın bütün kesimlerini yeniden diyalog masasına oturmaya davet ediyorum” açıklamasını yaptı. Bu açıklamadan sonra İhsanoğlu ile Erdoğan'ın arası açıldı.

JönTürk düşmanlığı

İhsanoğlu’nun görev yaptığı dönem içinde en dikkat çekici önerisi, Müslüman ülkelerdeki çatışmaları önlemek için "İslâm Ordusu" kurulması oldu. Zaman gazetesine 14 Aralık 2008 günü verdiği bir röportajda ise Jön Türk düşmanlığını şöyle dile getirdi: "Bir ara, devrimler adına geleneklerimizi, demokrasi adına kanunları inkâr ettik. Kerameti kendinden menkul, bir Jöntürk kafasıyla hakikat sırf bazı insanların kafasında olan görüştür ve o görüşü herkes kabul etmek durumundadır, bunu kabul edenler iyilerdir reddedenler kötülerdir şeklinde çok sübjektif, basit, temelsiz ve yoz bir anlayış hakimdi.”

Sosyal medyada bu konuyla ilgili düşüncelerinizi #aydınkonuşuyor etiketiyle paylaşın, yayınlayalım!