Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ’Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğ Taslağı’nı ilgili kurum ve kuruluşlara göndererek incelemelerini istedi. Türkiye Fırıncılar Federasyonu başta olmak üzere pek çok sektörel kuruluş, tebliğ taslağını incelemeye başladı. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nejdet Durmuş, halkı yakından ilgilendiren tebliği en ince ayrıntısına kadar inceleyerek önümüzdeki haftalarda sonuçları kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.
Tüketime sunulan ekmek ve ekmek çeşitlerinin tekniğine uygun ve hijyenik ortamlarda üretim, saklama, taşıma ve pazarlanmasını sağlamak amacıyla hazırlanan tebliğ taslağı, buğday unundan veya buğday unu ile diğer tahıl unlarının karışımından hazırlanmış ekmekleri kapsarken dondurulmuş ve kısmen pişirilmiş ekmekleri, yufka, bazlama, pide ve simiti içermedi.
’PİYASAYA AMBALAJSIZ ARZ EDİLEBİLİR’
Tebliğ taslağında kafa karışıklığını ise ambalaj konusu yarattı. Uzun zamandır ekmeğin ambalaja girmesinin zorunlu hale getirileceği tartışılırken, tebliğde etiketleme ve ambalajlama ile ilgili kısımda "Ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri ambalajsız olarak piyasaya arz edilebilir. Bu durumda bunların üretim, depolama, dağıtım ve satış aşamalarının tebliğe uygun şartları taşıması gerekir" denildi. Bu ekmeklerin dışındaki ekmeklerin ise piyasaya ambalajlı olarak sunulması istendi.
SATIŞ SIRASINDA ZORUNLULUK
Öte yandan taslağın ekinde yer alan satış, pazarlama ve dağıtım kriterlerinin açıklandığı bölümde ise "Ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri, satış yerlerinde alıcının el değmesini engelleyecek şekilde ekmek dolabında veya tezgahında muhafaza edilir. Satış sırasında ekmekler Türk Gıda Kodeksi’ne uygun bir ambalaj malzemesine sarılarak veya içine konularak tüketiciye arz edilir" denilerek ambalaj, ’satış sırasında’ zorunlu hale getirildi.
TAM BUĞDAY EKMEĞİ ZORUNLU SATILACAK
Tebliğde, ekmek üretimi yapılan yerlerin yanı sıra bakkal, market ve ekmek satış büfelerinin, diğer ekmeklerin haricinde tam buğday unlu ekmek ve tam buğday ekmeği bulundurmalarının zorunlu hale getirilmesiyle de ilginç bir uygulamaya imza atıldı. Öte yandan, ideal ekmeğin, iyi pişmiş, kabuk rengi dağılımının homojen görünmesi gerektiği belirtilen tebliğde iç özellikler ise ’kesildiği zaman içi süngerimsi yapıda, gözenekler mümkün olduğunca homojen olmalı, hamurumsu, yapışkan olmamalı, un, tuz topakları bulunmamalı, yabancı madde karışmamış olmalı’ diye tarif edildi. Ayrıca ekmeğe değişik şekil verilir ve çeşni madde kullanılırsa onun ekmek çeşidi olarak değerlendirilmeyeceği belirtildi.