Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, sitedeki 12 milyonu aşkın özgeçmişin 1 milyonunun mavi yakalılara ait olduğunu, son bir yıldaki iş ilanları içinde mavi yaka çalışanlara yönelik olanların oranının da yüzde 10 seviyesinde bulunduğunu bildirdi.

Azoz, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede internetin mavi yaka istihdamında da büyük önem taşıdığını belirterek, her geçen gün hem iş ilanlarında hem de başvurularda artış yaşandığını söyledi.

Azoz, ''Sitemizde 12 milyonu aşkın özgeçmiş bulunuyor. Bunların 1 milyonu mavi yaka çalışanlara ait. Kariyer.net'te son bir yılda yayınlanan toplam iş ilanları içinde mavi yaka çalışanlara yönelik olanların oranı ise yüzde 10. Mavi yaka istihdamı için özel olarak oluşturduğumuz sayfamızda ekim 2010 itibariyle 3 bin 300'e yakın iş ilanı bulunuyor'' diye konuştu.

Bu durumun, mavi yakalıların iş arama metotlarının da değiştiğini gösterdiğini söyleyen Azoz, yakın zamana kadar mavi yaka istihdamında internet çok etkin kullanılmazken artık tablonun değiştiğini kaydetti. Azoz, mavi yaka istihdamının internet üzerinde yaygınlaşmasının, bilgisayarların ve internetin yaygınlaşma hızına bağlı olduğuna işaret etti.

EN ÇOK ŞOFÖR İLANLARI İLGİ GÖRDÜ

Kariyer.net'in mavi yaka istihdam endeksine göre, 2010'da en çok talep garsonlara oldu. Geçtiğimiz yıla göre garson talebinde yüzde 35 artış görülürken, güvenlik görevlisine talep yüzde 35 azaldı.

2010 yılı içinde 125 bin başvuru ile şoför ilanları en fazla ilgiyi görürken, onu 70 bine yaklaşan güvenlik görevlisi ve güvenlik elemanı ilanları izledi. Diğer ilgi görenler ise 41 bin ile üretim elemanı, 39 bin ile depo elemanı, 18 bin ile dağıtım elemanı, 17 bin ile market görevlisi ve 15 bin ile garson ilanları oldu.

Bu sene içerisinde en çok aranan ilk 20 meslek garson, depo elemanı, güvenlik görevlisi, kurye, temizlik görevlisi, üretim elemanı, aşçı, forklift operatörü, elektrik teknisyeni, şoför, CNC operatörü, depo sevkıyat sorumlusu, güvenlik elemanı, üretim işçisi, makine operatörü, makam şoförü, elektrik bakım elemanı, elektrik elektronik teknisyeni, bakım onarım teknisyeni ve mekanik teknisyeni olarak sıralandı.

Bilgi işlem teknikeri, alüminyum doğrama ustası, proje teknikeri, imalat ustası, mutfak şefi, kamyon şoförü gibi pozisyonlara talep azalırken, servis elemanı, kaporta ve boya teknisyeni, teknik servis elemanı, alakart garson, barmen/barmaid, mobilya kurulum elemanı, imalat operatörü, yatılı bakıcı, harita teknikeri, elektrik ustası gibi pozisyonlara talep artışı yaşandı.

En çok mavi yaka çalışana ihtiyaç duyulan iller ise İstanbul, Bursa, Ankara, İzmir, Antalya, Kocaeli, Konya, Adana olarak sıralandı.

KARİYER.NET EKİM AYI İSTİHDAM ENDEKSİ

Kariyer.net, ekim ayı istihdam endeksine bakıldığına bakıldığında ise, bu ay içinde sitede yayınlanan yeni iş ilanlarının sayısının, bir önceki aya göre yüzde 7 artarak 9 bin 321 seviyesine ulaştığı görüldü. İlanlardaki artış, bir yıl öncesine göre yüzde 42 seviyesinde gerçekleşti.

Ekim ayının istihdam dinamikleri bakımından en dikkat çeken yanlarından biri, üç sektörün birden iş ilanı rakamlarında en yüksek seviyeye ulaşmaları oldu. Yapı, 935 yeni iş ilanıyla en fazla iş fırsatı sağlayan sektör olarak zirveye yerleşirken, telekom ve gıda sektörlerindeki ilanlar da dikkate değer artış gösterdi.

Yapı, telekom ve gıda sektörleri, ekim ayı içinde sırasıyla bir önceki aya göre sırasıyla yüzde 16, yüzde 10 ve yüzde 15 artış sergiledi. Bu sektörlerin geçen yılın ekim ayına göre gösterdikleri artış sırasıyla yüzde 77, yüzde 44 ve yüzde 55 oranlarında oldu.

TURİZMDE İŞE ALIM SEZONU ERKEN AÇILDI

Tekstil dışında tüm lokomotif sektörler, ekim ayı içinde yeni personel talebinde kayda değer bir artış sergilerken, son iki ayın istihdam rekortmeni olan tekstilin sergilediği yüzde 13'lük düşüş, sektörün yeni personel ihtiyacını büyük ölçüde karşılayarak istikrarlı bir seviyeye yerleştiğinin sinyallerini verdi.

Ekim ayında en çok yeni iş ilanı yayınlayan sektörler 935 ile yapı, 857 ile tekstil, 704 ile bilişim, 632 ile sağlık, 508 ile gıda, 478 ile otomotiv, 436 ile turizm, 402 ile üretim, 381 ile telekom ve 183 ile finans oldu.

Ekim ayında turizm sektöründe yaşanan artış, işe alım sezonunun erken açıldığının göstergesi olarak yorumlanırken, turizm iş ilanlarında bir yıl öncesine yüzde 84, eylül 2010'a göre yüzde 52 artış yaşandı.

EKİMDE İŞ FIRSATLARI ANADOLU'DA DAHA ÇOK ARTTI

Geçen ay iş fırsatları İstanbul'dan çok Anadolu'da arttı. Özellikle Isparta, Osmaniye, Çorum, Kahramanmaraş ve Kütahya illerinde iş ilanı sayılarındaki artış oranları, yüzde 50'nin üzerine çıktı.

Kariyer.net'te her zaman en çok aranan meslek olan satış temsilciliği, ekim ayında da 1.427 ilanla ilk sırada yer alırken, 1.028 ilanla mühendislik ikinci, 469 ilanla muhasebe uzmanlığı üçüncü sıraya yerleşti.