Aydın Fırıncılar Odası Başkanı Kemal Akdağ ekmeğe zam sinyali verdi.
Aydın Fırıncılar Odası Başkanı Kemal Akdağ 50 YKr"a satılan 300 gram ekmeğe 6 Haziran"da Esnaf Odaları Birliğinin belirlediği 10 YKr"luk zammın uygulama kararı alındığı halde yansıtılmadığını belirtip, piyasa şartlarından dolayı 300 gram ekmeğin 60 YKr"dan satılmasının kaçınılmaz olduğunu belirtti.
Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğinin 6 Haziran 2008 tarihinde aldığı kararla 300 gram ekmeğin 60 YKr"a satılması kararının, aynı tarihlerde fırın açan bir kişinin piyasada yer bulabilmek için 300 gramlık ekmeği 40 YKr"dan satmasından dolayı zam kararının uygulanamadığının altını çizen Aydın Fırıncılar Odası Başkanı Kemal Akdağ, “Türkiye genelinde ekmeğe uygulanması gereken ideal fiyat tarifesi ekmeğin kilosunun 2,5 YTL"den satılmasıdır. Bu hesaba göre 300 gram ekmeğin asgari satış fiyatı 70 YKr olmalıdır. Biz buna rağmen aynı gramajdaki ekmeği 50 YKr olarak satıyoruz. En kısa zaman içinde zammı uygulamamız kaçınılmaz, zaten zam 6 Haziran"da karara bağlandı” dedi.
Fırın işletmecilerinin maliyetleri karşılama açısından çok zor durumda olduklarını söyleyen Oda Başkanı Kemal Akdağ, “Enerjiye gelen zamlarla birlikte maliyetlerimiz otomatik olarak artış gösterdi. Şu dönemde yeni mahsulün çıkması ile durgun gibi görünen un fiyatları kısa zaman sonra tekrar yükselmeye başlayacak. Çalıştırdığımız elemanların maaşları ve sigorta yükümlülüklerimiz düşünülünce fırınlarımızı yaşatabilmek için 6 Haziran"da alınan zamı kısa süre içinde uygulamaktan başka çaremiz görünmüyor” diye konuştu.
Başkan Akdağ rekabetin vatandaşın alım gücü için olumlu olduğuna herkes gibi inandığının altını çizerek “Fakat müesseselerin yaşaması, buralarda çalışan insanların işlerini kaybetmemeleri için meslek birliklerinin aldığı kararlarında uygulanması gerekli. Bizde vatandaşımızın kaliteli ekmeği ucuza yemesini istiyoruz ama bunu başarabilmemiz için bizim ticari olarak yaşayabilmemiz lazım” ifadelerini kullandı