Akbank'ın bu yıl 21'inci kez düzenlediği Caz Festivali, 13 Ekim-3 Kasım arasında yerli ve yabancı çok sayıda sanatçıyı müzikseverlerle buluşturacak.

İstanbul- Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı, 13 Ekim'de başlayacak olan ''Akbank Caz Festivali''nin 22 gün süreceğini ifade ederek, ''Amerika cazından İskandinav cazına kadar, Balkan müziğinden Orta Doğu'nun etnik müziğine, swing ve elektronik cazı kadar çok farklı stiller bir arada olacak'' dedi.

Feriye lokantasında düzenlenen festivalin tanıtım toplantısında konuşan Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı, festival için çok kapsamlı bir şekilde hazırlandıklarını dile getirerek, ''İstanbul'un yanı sıra 10 farklı ilde de konserlerimiz olacak. 'Kampüste Caz' kapsamında toplam 14 üniversitede gençler caz müzikle buluşma fırsatı sağlayacaklar'' diye konuştu.

Festival kapsamında 27 farklı mekanda 150'nin üzerinde sanatçının sahneye çıkacağını ifade eden Bigalı, 53 konserin yanı sıra panel ve atölye çalışmalarının da yapılacağını vurguladı.

Bigalı, ''Dünyanın birçok yerinden Cape Verde adasından İran'a, Kanada'dan Fransa'ya kadar birçok ülkeden değerli sanatçılar gelecek. Festivalin bir diğer özelliği ise müzikal yelpazenin çok geniş olması. Amerika cazından İskandinav cazına kadar, Balkan müziğinden Orta Doğu'nun etnik müziğine, swing ve elektronik cazı kadar çok farklı stiller bir arada olacak'' diye konuştu.

Bigalı, caz üzerine panellerin de festival kapsamında gerçekleştirileceğini vurgulayarak, ayrıca, çocuklar için de atölyeler hazırladıklarını bildirdi.

Festival kapsamında gelecek olan ''Social Inclusion Band'' adlı grubun sosyal dezavantajlı gençlerle ile bir atölye programı düzenleyerek, konser vereceğini dile getiren Bigalı, bu sene iki ayrı yeniliğin de festival severleri beklediğine dikkati çekti.

Bigalı, ''Bunlardan biri amatör cazcılarla ustaları bir araya getireceğimiz program. Gençler, kendilerini Akbank Caz Festivali sahnesinde izleyicilere sunma imkanı bulacak. İkinci yenilik ise t-shirt tasarımı yarışması. Son bir ay içinde yaklaşık 3 bin tasarımla yarışmaya katılmak için başvuru yapıldı. Bu tasarımdan elde edilen gelir de sosyal dezavantajlı gençler için kullanılacak'' dedi


Festival programı

İstanbul başta olmak üzere çeşitli illerde bulunan toplam 27 mekanda gerçekleşecek festivalin ''Ustalar'' bölümünde Arlid Andersen Trio, Maffy Falay Sextet, Arto Tunçboyacıyan's 1to3, Dusko Goykovich Quartet, Charles Llyod New Quartet ve Avishai Cohen hayranlarıyla buluşacak.

Türk cazının önemli isimlerinden İmer Demirer, İlhan Erşahin ve Kerem Görsev'in de sahne alacağı festivalde yeni nesil cazın başarılı temsilcisi Vijay Iyer de sahne alacak.

Festivale katılanlar swing müziğinin ünlü temsilcisi Ray Gelato, nujazz ve soul müziğin birleşiminden farklı bir tür elde eden Club des Belugas Featuring Brenda Boykin'in yanı sıra ZAZ, Azam Ali, Carmen Souza ve Esra Dalfidan'ında aralarında bulunduğu kadın müzisyenlerle birlikte 150'nin üzerinde sanatçıyı dinleme fırsatı bulacak.


Atölye ve paneller

Akbank Sanat, Santral İstanbul ve Atölye Dans, festival boyunca, ''Radyo'da Caz Çalıyor'', ''Caz Müziğinde Kadın'' ve ''Caz Ritmi'' başlıklı panellerde usta cazcılar müzik kültürü meraklılarına ev sahipliği yapacak. Ezo Sunal Çocuk Atölyesi, Tap Away, Işık Animasyon Atölyesi ve Mave Loves Jazz ise atölyeler düzenleyecek. ''Sanat-çı Engel Tanımaz'' sloganıyla tanınan Düşler Akademisi de gönüllü müzisyenler ve sosyal dezavantajlı gençlerle Social Inclusion Band çatısı altında sahne alacak.