evlilik ve doğum yaşının gecikmesi, doğurganlığın azalması, stres, yaşam koşullarının güçleşmesi, kontrolsüz ve uzun süreli hormon kullanılması, çevre kirliliği ve dengesiz beslenmenin meme kanserinin daha sık görülmesine neden olduğunu söyleyen uzmanlar, “Meme kanserinin belirtileri; memede ele kitle gelmesi, memeden akıntı gelmesi, meme başında çekilme, meme derisi üzerinde çekilme, memede büyüme, ödem, kızarıklık, meme derisinin portakal kabuğu görünümünde olması ve memede daha önceden olmayan gözle fark edilebilen herhangi bir değişiklik olarak sıralanabilir” diyor.
Kadınlarda ölümlere yol açan kanser türleri arasında ilk sırada yer alan meme kanserinden korunmada erken teşhisin çok önemli bir yer tuttuğuna işaret eden uzmanlar, “20 yaşından sonra her kadın kendi kendine meme muayenesi yapmalı ve klinik meme muayenesini yaptırmalıdır. Ayrıca meme kanserinin tanısında en etkili yöntem olan mamografi çekimi hekime danışılarak gerektiğinde yaptırılmalıdır. 40 yaşın üzerindeki bayanlara 2 yılda bir, 50 yaş üzeri bayanlarda yıla bir, yakın aile bireyleri meme kanserine yakalanmış ya da başka nedenlerle risk altında bulunan kadınlara ise doktorun belirleyeceği yaş ve sıklıkta mamografi çekilmelidir” diye konuşuyor.
2009"DA 51 KANSER TEŞHİSİ KONULDU
Tarama amaçlı olarak 40 yaş ve üzeri kadınlarda 2 yılda bir, 50 yaş ve üzeri bayanlarda yılda bir mamografi uygulanması gerektiğimi anımsatan uzmanlar, şu uyarılarda bulunuyor: “Aydın Devlet Hastanesi bünyesinde hizmet vermekte olan Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi"nde meme kanserine yönelik muayene hizmetleri verilmekte ve mamografi çekimleri yapılmaktadır. Meme kanserlerinin tedavisinde; cerrahi tedavi, radyasyon tedavisi, kemoterapi ve hormon tedavisi uygulanmaktadır. Memede ele gelen kitlelerin çoğu kanser değildir. Memede belirleyeceğiniz kitlenin niteliğini ancak doktorunuz saptayacak ve takip edecektir. Aydın"da 2009 yılında KETEM"de 51 kadına meme kanseri teşhisi konulmuştur. Bu merkezde kadınlardan serviks kanseri taraması için smeari alınmakta, 50 yaş ve üzeri kadınlara meme kanseri taraması için mamografi çekimi yapılmakta, hastalara meme kanseri ve kendi kendine meme muayenesi konusunda eğitim verilmektedir”