Uzmanlar, 1996 yılından beri uygulamaya çalışılan ve 3 kez ertelenen yasa değişikliğine karşı.
 
İlkokul mezunlarına sürücü belgesi verilmemesinin yanlış olduğunu savunan uzmanlar uygulamanın "sahte sürücü belgesi" gibi kanun dışı durumlara yol açacağı görüşünde.
 
Karayolları Trafik Kanunu'nda yapılan değişiklikle sadece 5 yıllık temel eğitim (ilkokul) alanların ehliyet sahibi olabilmeleri için belirlenen süre sona erdi. 1996 yılında Karayolları Trafik Kanunu'nda yapılan değişiklikle, ehliyet alabilmek için aranacak, 8 yıllık temel eğitim (ilköğretim) mezunu olma şartı bugün başladı.
 
SAHTE DİPLOMA ARTAR
 
İlkokul mezunlarına sürücü belgesi verilmemesinin doğru bir uygulama olmayacağını söyleyen Sürücü Kursları Birliği Derneği Genel Başkanı Vedat Şahin, ulaşımın insanların en tabii hakkı olduğunu bu dayatmanın onlara saygısızlık anlamına geldiğini söyledi. İlkokul mezunlarına sürücü belgesinin verilmeye devam etmesini isteyen Şahin, "Avrupa Birliği ülkelerinin hiçbirinde eğitim şartı yok. Okur-yazar olan herkes sürücü belgesi alabiliyor. Ayrıca trafik kazalarının eğitimle çok yakın bir ilişkisi bulunmuyor. O açıdan da bu kanun sakıncalı. Ayrıca kanunun yürürlüğe girmesi halinde sahte diplomalar artacak. Bunlar geçmişte yaşandı. Aynı sorunun nüksetmesi söz konusu. O yüzden bu kanunun kaldırılmasını ya da uzatılmasını istiyoruz" dedi.
 
YENİ HÜKÜMETLE GÖRÜŞECEĞİZ
 
Şahin, konuyu yeni kurulacak hükümetle de görüşecek; "Taleplerimizi dile getireceğiz. Şu an kamuoyu oluşturma çabası içindeyiz. Çünkü bunu insani bir hak olarak görüyoruz. Trafik kuralları ve ilk yardım bilgisi düzenli bir şekilde uzmanlar tarafından verildiği taktirde herhangi bir sorun yaşanmaz."
 
AMAÇ EĞİTİMİ ÖZENDİRMEKTİ
 
Fenerbahçe Sürücü Kursları Kurucu Üyesi Özgür Çelik, uygulamanın en başından beri insanları 8 yıllık eğitime özendirmek amacı taşıdığını söyledi. "Bu sorunu büyük oranda aştık" diyen Çelik, gelişmiş ülkeler dahil dünyanın birçok ülkesindeki uygulamaya göre sürücü ehliyeti noktasında okur-yazarlığın yeterli olduğunu hatırlattı.
 
BAŞVURULAR PATLADI
 
Sorunun çözümü noktasında bir öneride bulunan Çelik şunları aktardı: "Devlet ilkokul mezunlarına diploma vermeye devam edebilir ama şöyle bir şart koyabilir. 8 yıllık eğitim zorunlu hale geldikten sonra ilkokulu terk edenlere 'ehliyet vermeyeceğiz' diyebilir. Ondan önce ilkokulu bitirenler ise bu kapsamın dışında tutulabilir. Eğer buna benzer bir düzenleme yapılmazsa sorunu çözmemiz mümkün olamaz." Çelik "Düzenlemeden dolayı sürücü kurslarına ciddi bir rağbet var. Özellikle ilkokul mezunlarının başvurularında patlama yaşanıyor. İşlerimiz arttı ama bu kısa vadede bir kazanç. Oysa bizim için önemli olan bu işin sürekliliğidir."diye konuştu.
 
ÖNEMLİ OLAN TAHSİL DEĞİL BİLİNÇTİR
 
Türkiye Trafik Kazaları Önleme Derneği Başkanı Hitay Güner ise toplumumuzun trafik konusundaki bilinç seviyesinin gelişmiş ülkeler kadar gelişmediğini savundu. Direksiyon başına geçen insanların eğitim düzeyi ne olursa olsun farklı davranışlarda bulunabildiğine işaret eden Güner, "Eğitimli bireylerde de trafik bilinci oluşmuş değil. Ehliyet alma şekli ne olursa olsun önemli olan kişilerin tahsil derecesi değil trafikteki olayları algılamaları ve bilinçlenmeleridir. Bu ayrı bir kültürdür ve eğitim derecesiyle alakası yoktur. Bu kültürü topluma verebildiğimiz takdirde okuma-yazma bilmeyene de ehliyet vermekde hiçbir sakınca kalmaz." açıklamasında bulundu.