Ehliyet almayı zorlaştıracak tasarıyla ilgili haberler ise müracaatları yüzde 100 artırdı.

Türkiye Sürücü Kursları Birliği Derneği Genel Başkanı Vedat Şahin, düzenlemenin trafik kazalarının önlenmesinde etkili olacağını söyledi. Emniyet Genel Müdürlüğü 2008 yılı sonu verilerine göre, Türkiye'de 19 milyon 377 bin 790 kişinin sürücü ehliyeti bulunuyor. Yeşil Konya Sürücü Kursu sahibi Hasan Yaşar, ehliyet almanın zorlaşacağı yönündeki haberlerin ardından müracaatlarda yüzde 100'ün üzerinde artış yaşandığını kaydetti. Yaşar, şunları anlattı: "Ehliyet almak için artık çok daha fazla çalışmak gerekecek. Hem yazılı sınav hem de direksiyon eğitimi zorlaşacak. Yeni düzenlemeye göre, direksiyon sınavında kemer takmayan bir aday elenecek. Tekrar kursa gidecek. Fiyatlarda da artış yaşanacağı söylentisi var. Tüm bu nedenlerden dolayı özellikle ev hanımları 'biran önce ehliyetimi alayım' diyerek kurslara yazılıyor."
Sürücü Kursları Birliği Derneği Genel Başkanı Vedat Şahin de genel konularda mutabakat sağlanan yeni düzenlemeyle birlikte 5 dakikada ehliyet sahibi olma döneminin ortadan kalkacağını dile getirdi.

SINAVLARA AB STANDARDI

Ehliyet sınavına Avrupa Birliği (AB) standardı getirileceğini bildiren Şahin, puanlama sisteminin kaldırılacağını aktardı. Genel Başkan Şahin şu bilgileri verdi: "Sürücü adayları, direksiyon sınavına girdiğinde gece ve gündüz araç kullanacak. Ayrıca park etme, ileri ve geri manevraları yapacak. Bu sınavı geçen aday, şehir içinde trafiğe çıkartılacak. Sınav zorlaşacak. Yeni düzenlemeye göre emniyet kemerini takmayan ya da sinyal vermeyi unutan kişi kalacak. Sınavı geçen kişi ertesi gün trafikte araç kullanabilecek hale gelecek."/yeni şafak