Aydın genelinde birçok noktada ortaya çıkan ve hayvancılık işletmelerinde milyonlarca lira zarara yol açan şap hastalığı yüzünden hayvan pazarları yeniden kapandı. Asya 1 tipinin değişime uğrayan türü 'egzotik' virüs ile şap hastalığı bulaşan büyükbaş hayvanlara yapılan aşıların etkili olmadığı belirtildi.

Geçen yıl Kurban Bayramı'ndan sonra görülen şap hastalığı nedeniyle Aydın'ın birçok ilçesinde karantina ilan edilerek hayvan pazarları kapatılmıştı. İlçelerde yapılan dezenfekte çalışmalarının ardından karantina kaldırılarak hayvan pazarları açılmıştı. Şap hastalığı ile mücadelede yok olmadan değişime uğrayan Asya 1 tipi egzotik virüs büyükbaş hayvanlara bulaştı. İlk olarak Bozdoğan ilçesinin Dömen ve Kamışlar köyünde görülen şap hastalığının yayılmaması için köyler karantinaya alındı. Çevre köylerle birlikte 2 bine yakın büyükbaş hayvan aşılanırken köylerden ilçedeki hayvan pazarlarına sevkiyat durduruldu.

DEZENFEKTE EDİLİYOR

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından şap hastalığı nedeniyle kentteki tüm hayvan pazarlarının kapatıldığını açıklandı. Çine ilçesinde şap hastalığı ile ilgili durum değerlendirmesi yaptıklarını kaydeden Tarım İl Müdürü Salih Köksal, "Şap hastalığı sıklıkla köylerde görüldüğü için sap hastalığı görülen köyleri karantina altına aldık. Şuan köylerde dezenfekte çalışmaları yapıyoruz. Salgının yayılmasını önlemek için tüm hayvan pazarlarını kapattık" dedi.

EGZOTİK VİRÜS

Bu yıl farklı bir şap hastalığı virüsü ile karşı karşıya olduklarını ifade eden Köksal,

"Bu seneki şap hastalığı Asya 1 tipi dediğimiz virüsten bulaşıyor. Bu virüs hayvanlar arasında yayılırken, güçlenip tip değiştirebiliyor. Virüs şuan egzotik bir virüse dönüştü. Değişkenlik yapıyor ve buna aşı yetiştiremiyoruz. Bakanlığın gönderdiği üçlü aşı dediğimiz aşı da bu virüse karşı çok fazla etkili olmuyor. Her yıl genel aşı kampanyası yaparken bu sene kampanyadan ziyade hastalık çıkan mihrapların çevresini aşılama şekli ile mücadele etme yoluna gidiyoruz" diye konuştu.

ÇOBAN VE CELEPLERE ÇAĞRI

Köksal, hayvan sahipleri, çobanlar ve celeplerden şap hastalığına karşı duyarlı olmalarını ve çok sık hayvan hareketliliğinde bulunmamalarını istediklerini belirtti. Köksal, şap hastalığı ile mücadele kapsamında İl Özel İdare imkanlarından da faydalanılması gerektiğinin altını çizdi.

MECLİS ARAŞTIRACAK

Bu arada İl Genel Meclisi CHP'li Karacasu üyesi Kenan Tabak tarafından şap hastalığının araştırılması için meclise önerge verildi. Hayvancılık sektörüne büyük zarar veren şap hastalığının araştırılması gerektiğini savunan Tabak, şunları söyledi: "İlimizde büyük öneme sahip olan hayvancılık sektörü pazarların kapalı olması sunucu üreticilerin mağdur oldukları söylenmektedir. İlimizde ortaya çıkan hayvan sağlığı ile ilgili salgınlar konusunda neler yapılmaktadır? Bazı bölgelerde hastalık bitti denirken tekrar tekrar başlamakta olduğu, aşılamalar hususunda bir sorun olup olmadığı, kaç tane pazarın ne kadar süre ile kapalı tutulduğunun araştırılarak Meclisimizin ve kamuoyunun bilgilendirilmesini istiyorum" 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png