Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Danıştay'ın meslek liselerine ilişkin kararını Türkiye'nin geleceği açısından kaygı verici olarak niteleyerek, “Mesleki eğitimin önü kesilerek, geleceğe dinamit konuyor” değerlendirmesini yaptı. Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası'nın Genel Kurulu'na katılmak üzere Almanya'nın Münih kentinde bulunan Hisarcıklıoğlu, gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında Danıştay'ın katsayı kararını değerlendirdi.

SU TERSİNE AKAR MI?

Öteden beri iş dünyası olarak meslek liselerinin önünün açılması gerektiğini savunduklarını kaydeden TOBB Başkanı, AB ülkelerinde lise eğitimin yüzde 65'inin meslek liselerinde olduğunu söyledi. Türkiye'de ise durumun tam tersine geliştiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Yaptığımız bir ankette Türkiye'de çocuklar geleceğinden umutsuz. Bir sürü mezun veriyorsunuz ama hiç birinin işi gücü yok. Mesleki eğitim işin birinci anası olmalı. Genel eğitim ikinci sırada olmalı. Su tersine akabilir mi? Gelişmiş ülkelerde böyle” diye konuştu. Gençlerin mesleki eğitimi tercih edebilmeleri için önlerinin açık olması gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de önü kapandığı için meslek liselerinin tercih edilmediğini aktardı. “Önleri kapanırsa, hedef hayal konmazsa niye tercih etsinler ki” ifadelerini kullandı.

DİREKT MECLİS ÇÖZSÜN

AB ülkelerinde olduğu Türkiye'de de meslek lisesi mezunlarının istediği okula gidebilmesi gerektiğini kaydeden TOBB Başkanı, meslek yüksek okulu mezunlarının askerliğini yedek subay olarak yapabilmesini de önerdi. Danıştay'ın YÖK'ün meslek liselerinin önünü açan düzenlemeyi iptal etmesiyle belirsizliğin ortaya çıktığını anlatan Hisarcıklıoğlu, bu konudaki yetkili merciin Meclis olduğunu aktardı. Hisarcıklıoğlu, “ Meclis'in üzerinde irade var mı? Demokrasiye inanıyorsak, Meclis'in katsayı belirsizliğini gidermesi lazım. Bu sorunu kökten çözecek olan Meclis'tir. Başkasıyla hiç uğraşılmasın direkt Meclis bunu çözsün” dedi.

Anayasal düzenleme yapılmalı

TOBB Başkanı, “İlk üç madde ve bunları koruyan dördüncü madde hariç yeni bir Anayasa'ya ihtiyaç var. Türkiye, dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girecekse ve koşacaksa Anayasa başta olmak üzere gerekli düzenlemeleri yapmalı” dedi ve Dubai'deki krizin bir fırsat olup olmayacağı sorusuna da da “ Ama bunun için Türkiye'nin cazibe merkezi olmasını sağlayacak altyapıyı hazırlamak lazım” cevabını verdi.

En büyük sorun işsizlik

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Faik Yavuz, 2010'nun ilk aylarının biraz sıkıntılı geçecek gibi görünmesine karşın yüzde 3'lük bir büyüme beklediklerini belirterek, bu süreçte de mikro tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi. Yavuz, bir toplantıya katılmak üzere geldiği Adana'da,yaptığı açıklamada, iş dünyası olarak

ekonomide henüz bir canlılık görmediklerini söyledi. 2010'nun ilk aylarında sıkıntılı geçmesinin beklendiğini belirten Yavuz, şöyle konuştu: 'Orta Vadeli Program'ın çok hızlı bir şekilde devreye konması lazım ve ona da bağlı kalınması gerekir. En büyük sorun ise istihdam ve bunun çözülmesi gerek. İşsizlik eritildikçe büyümenin de önü açılmış olacaktır”/yeni şafak